Версія для друку

Кафедра харчових технологій

Кафедра харчових технологій

Адреса: м. Дніпро, вул. Ніла Армстронга (Казакова), 8, Наукова бібліотека ДНУ, 5-й поверх

Телефон: +38 (096) 114-02-75 (Telegram)

Вебсайт кафедри: https://foodtechnologies.dp.ua/   

Ми у соцмережах:

https://www.facebook.com/groups/133867357334264/   

https://www.instagram.com/xt_dnu?igsh=MTh6Z2h3Z2liYWhkZQ==

 

Завідувач кафедри – Фарісєєв Андрій Геннадійович, кандидат технічних наук, доцент.

 

ПІБ Посада Вчене звання Науковий ступінь Google Scholar Scopus Author ID Web of Science Researcher ID Researchgate ID ORCID ID
Фарісєєв
Андрій Геннадійович
Доцент Доцент Канд.
техн.
наук
Фарісєєв Андрій Геннадійович 57195526428 F-8489-2017 Andrii Farisieiev   0000-
0002-
5599-
3017
Пешук
Людмила Василівна
Професор Професор Д-р
сільськогосп.
наук
Пешук Людмила Василівна 57200562692 AAJ-3244-2021   0000-
0002-
0967-
8892
Кондратюк
Наталія Вячеславівна
Доцент Доцент Канд.
техн.
наук
КондратюкНаталія Вячеславівна 57190427544 D-5063-2018 Natalia Kondratiuk 0000-
0002-
0919-
8979
Мацук
Юлія Анатоліївна
Доцент Доцент Канд.
техн.
наук
Мацук Юлія Анатоліївна 57195523191  S-6500-2018 AHB-4058-2022
Matsuk Y.
0000-
0002-
1899-
3237
Чернушенко
Олена Олександрівна
Доцент Доцент Канд.
хім.
наук
Чернушенко Олена Олександрівна 7005191206 U-7382-2017   Е.О. Чернушенко 0000-
0001-
6386-
7646
  
Худякова
Світлана Миколаївна
Доцент Доцент Канд.
хім.
наук
  15727924900 HGD-1029-2022   0000-
0001-
9921-
8744
Новік
Ганна Вікторівна
Доцент - Канд.
техн.
наук
Новік Ганна Вікторівна Novik, Anna  G-8283-2019 А. Novik 0000-
0003-
4045-
4878
Чернявська
Анна Юріївна
Старший викладач - Канд.
хім.
наук
ЧернявськаАнна Юріївна 56816822700   Chernyavska Anna 0000-
0002-
0679-
3457
Листопад
Тамара Сергіївна
Доцент - Канд. техн. наук Листопад Тамара Сергіївна 57221329701 Q-9734-2017 - 0000-
0002-
5669-
6778
Савченко
Аліна Миколаївна
Асистент - - Савченко Аліна Миколаївна  -  ADT-9172-2022 Аліна Савченко 0000-
0002-
2649-
8412
Гончаренко
Ірина Петрівна
Зав. лабораторією, асистент - - Гончаренко Ірина Петрівна - - Irina Honcharenko 0000-
0001-
9349-
254X

 

Історія кафедри

На хімічному факультеті у 2004 році була створена кафедра загальної хімії та харчових технологій, ліцензована підготовка бакалаврів за напрямом «Харчові технології та інженерія». На організаційному етапі кафедру очолив доктор хімічних наук, професор В.Ф. Варгалюк.

У 2005 році завідувачем кафедри було обрано кандидата хімічних наук, доцента Т.М. Деркач.

У 2009 році кафедру було перейменовано на кафедру харчових технологій, яку очолив доктор технічних наук, професор К.О. Мельников.

Із жовтня 2014 року до червня 2019 кафедру харчових технологій очолювала кандидат технічних наук, доцент Тетяна Олександрівна Колісниченко.

З вересня 2019 року до серпня 2024 року посаду завідувача кафедри харчових технологій займала канд. техн. наук, доцент Кондратюк Наталія Вячеславівна.

Починаючи з вересня 2024 року кафедру харчових технологій очолює канд. техн. наук, доцент Фарісєєв Андрій Геннадійович.

Сьогодні на кафедрі працюють: докторів наук – 1, кандидатів наук – 9, асистентів – 4.

 

Освітня діяльність

Кафедра харчових технологій здійснює підготовку:

за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти:

термін навчання 3 р. 10 м. – вступ на основі ПЗСО за освітніми програмами:

Харчові технології

Ресторанні та крафтові технології здорового харчування

термін навчання 2 р. 10 м. – вступ на основі МС, МБ та ФМБ за освітньою програмою:

Харчові технології

 

за другим (магістерським) рівнем вищої освіти за освітньою програмою «Харчові технології».

 

Колектив кафедри

 

Завідувач кафедри, кандидат технічних наук, доцент Фарісєєв Андрій Геннадійович.

Сфера наукових інтересів: «Підвищення енергетичної ефективності процесів та обладнання для смаження м’яса та м’ясопродуктів за рахунок застосування фізичних та електрофізичних явищ».

Викладає наступні дисципліни: «Устаткування в галузі», «Харчові технології», «Товарознавство продовольчих товарів», «Проєктування підприємств з основами системи автоматизованого проєктування і розрахунку».

 

Професор, доктор сільськогосподарських наук, професор Пешук Людмила Василівна.

Сфера наукових інтересів: «Дослідження з розробки новітніх технологій спеціальних продуктів з широким спектром функціональних властивостей для загального та дієтичного харчування різних вікових та фізіологічних груп населення зокрема з нетрадиційної м’ясної та жирової сировини».

Викладає дисципліни: «Управління якістю продукції та послуг ресторанного господарства», «Етнічні кухні», «Технологія продуктів лікувально-профілактичного призначення», «Біоактивні харчові компоненти в харчовій індустрії», «Інтелектуальна власність в галузі», «Розробка нових харчових продуктів функціонального призначення», «Контроль виробництва харчової продукції та ХАССП (НАССР)».

 

Доцент, кандидат технічних наук, доцент Кондратюк Наталія Вячеславівна

Сфера наукових інтересів: «Харчовий інжиніринг, моделювання, конструювання технологічних процесів харчових продуктів в умовах сучасних підприємств». 

Викладає дисципліни: «Культура харчування та основи етикету», «Сучасні тренди здорового харчування», «Гастрономічний інжиніринг», «Інноваційні технології харчових виробництв», «Технології крафтових виробництв», «Організація роботи бармена, бариста, сомел’є», «Технології кулінарної продукції ресторанного господарства», «Основи броматології».

 

Доцент, кандидат технічних наук, доцент Мацук Юлія Анатоліївна.

Сфера наукових інтересів: «Вдосконалення технологій м’ясних та м’ясомістких продуктів». 

Викладає наступні дисципліни: «Харчові технології», «Дитяче харчування», «Арт-дизайн в сучасних ресторанних технологіях», «Технологія оздоровчих напоїв та фітоконцентратів», тренінг-курс «Їжа для краси, здоров’я та довголіття».

 

Доцент, кандидат хімічних наук, доцент Чернушенко Олена Олександрівна.

Сфера наукових інтересів: «Розробка нових харчових добавок на основі амінокислот та поліпептидів з біологічно активними металами».

Викладає дисципліни: «Екологія харчування», «Основи фізіології та гігієни харчування», «Харчові та дієтичні добавки», «Харчова хімія» «Європейські практики управління надлишками та відходами у галузі».

 

Доцент, кандидат хімічних наук, доцент Худякова Світлана Миколаївна

Сфера наукових інтересів: «Проведення теоретичних та експериментальних досліджень у галузі аналізу харчової продукції».

Викладає дисципліни: практичний тренінг «Вмій вибирати продукти харчування та читати етикетку», «Основи броматології», «Генерація ідей та перевірка технологічних рішень у харчовій індустрії».

 

Доцент, кандидат технічних наук Новік Ганна Вікторівна

Сфера наукових інтересів: «Дослідження впливу формування показників якості харчових продуктів за умов додавання нетрадиційної рослинної сировини». 

Викладає дисципліни: «Технологія галузі», «Технологія виробництва кондитерських виробів», «Організація ресторанного бізнесу», «Громадське будівництво в галузі».

 

Старший викладач, кандидат хімічних наук Чернявська Анна Юріївна.

Сфера наукових інтересів: «Проведення теоретичних та експериментальних досліджень реакцій утворення асоціатів органічних сполук з іонами різної природи. Прості, високочутливі та селективні безекстракційні та мікроекстракційно-спектроскопічні методики визначення речовин».

Викладає дисципліни: «Харчова хімія», «Технологічна експертиза безпечності харчової продукції», «Харчові та дієтичні добавки», «Основи молекулярної технології в закладах ресторанного господарства», «Моделювання технологічних процесів харчових виробництв», «Нутрикосметика», «Мерчандайзинг».

 

Доцент, кандидат технічних наук Листопад Тамара Сергіївна.

Сфера наукових інтересів: «Дослідження впливу формування показників якості харчової продукції з використанням водоростевої сировини».

Викладає дисципліни: «Інноваційні технології в системі харчування», «Вступ до спеціальності», «Сучасні наукові напрями в харчуванні».

 

Асистент Савченко Аліна Миколаївна

Сфера наукових інтересів: «Розробка та вдосконалення технологій кондитерський та хлібобулочних виробів з підвищеним вмістом біологічно активних речовин». 

Проводить практичні та лабораторні заняття з наступних дисциплін: «Технологія галузі», «Харчові технології», «Інноваційні технології харчових продуктів», «Технології кулінарної продукції ресторанного господарства», «Технологія виробництва кондитерських виробів», тренінг-курсу «Їжа для краси, здоров’я та довголіття».

Асистент Гончаренко Ірина Петрівна

Сфера наукових інтересів: «Дослідження можливостей використання нетрадиційної рослинної сировини в харчових продуктах».

Проводить практичні та лабораторні заняття з наступних дисциплін: «Технології галузі», «Харчові технології», «Товарознавство», «Розробка нових харчових продуктів функціонального призначення», «Інноваційні технології харчових продуктів», «Дитяче харчування», «Сучасні наукові напрями в харчуванні».

 

Асистент Кожемяка Ольга Володимирівна

Сфера наукових інтересів: «Розробка технологій використання нетрадиційної рослинної сировини у складі м’ясної сировини».

Проводить практичні та лабораторні заняття з наступних дисциплін: «Біоактивні харчові компоненти в харчовій індустрії», «Сучасні тренди здорового харчування», «Європейські практики управління надлишками та відходами у галузі»

 

Асистент Котов Олексій Олександрович

Сфера наукових інтересів: «Вдосконалення технологій напоїв з використанням комплексів біологічно-активних речовин».

Проводить практичні та лабораторні заняття з наступних дисциплін: «Культура харчування та основи етикету», «Сучасні тренди здорового харчування».

 

Навчально-допоміжний склад кафедри:

Завідувач навчальною лабораторією – Гончаренко Ірина Петрівна.

 

Випускник кафедри харчових технологій – Єгор Поливанов – розповідає про спеціальність G13 (181) Харчові технології. Від Єгора ти дізнаєшся про невимушену атмосферу на факультеті, активну співпрацю з підприємствами галузі, профільні дисципліни, завдяки яким студенти набувають актуальних навичок під час навчання, а також ЯК ОТРИМАТИ ПЕРШЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ!

https://www.youtube.com/watch?v=3m-QG_3CkcY

 

НАШІ БУДНІ

Участь кафедри у DNU_FEST та Education City
  

Діяльність Клубу юних дослідників
 

ПРАКТИКА
У закладах ресторанного господарства
 

На харчових підприємствах
 

Кондитерська фабрика АВК                          Царичанський маслозавод Акціонерної компанії «Комбінат Придніпровський»


За кордоном
 
Студентки кафедри харчових технологій (Синельник Вероніка, Тютюнник Софія та Бойченко Катерина)
під час проходження практики в Італії

МІЖНАРОДНА АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ

  
Студентка кафедри харчових технологій – Таїсія Мось продовж двох семестрів навчалася в університеті Кордови (Іспанія) на кафедрі броматології та харчових технологій. Під час навчання Таїсія мала змогу проводити науково-дослідну діяльність з визначення якості меду під науковим керівництвом професора кафедри.