У бібліотеці розкажуть про традиції чаювання
Для всіх, хто любить чай та цікавиться історією його виникнення і розповсюдження, виробництвом різних сортів чаю, традиціями чаювання в різних країнах, Наукова бібліотека Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара підготувала виставку книг «Чайна церемонія».
Починаючи з 2004р., 15 грудня святкується «Міжнародний день чаю». Ідея «дня чаю» виникла під час Всесвітнього суспільного форуму (World Social Forum) в Індії. А мета цього свята – залучення уваги суспільства до проблем виробників чаю та популярізація цього дивного напою.
Ось декілька цікавих видань з експозиції «Чайна церемонія», яку підготував відділ обслуговування науковою літературою Наукової бібліотеки ДНУ. Джейн Кемпсі «Чай – напій-досконалість». Це захоплююча розповідь про найдавніший напій, що завоював мільйони сердець по всій земній кулі. У ній ви дізнаєтесь не тільки про різні сорти чаю, їх властивості, чайний посуд, але і про те, як готують та п’ють чай в Японії, Китаї, Туреччині, Мароко, Індії, Єгипті, на Тибеті, в Південній Америці та інших країнах. Як робити чайні суміші, що допоможуть схуднути, покращити настрій, підвищити імунітет, вилікувати застуду і навіть побороти похмілля.
Привертає увагу книга В.В. Похльобкіна «Велика енциклопедія кулінарного мистецтва». Ті, хто захоплюється кулінарією, відкриють для себе нові рецепти різних країн і народів та зможуть вдосконалити свою майстерність у приготуванні вишуканих страв і напоїв, серед яких не останнє місце займає чай.
Ви не зможете відірватись від книги Євгена Кручини «Японія. Гастрономічна симфонія». «Що, де, як і чому їдять і п’ють японці», ви дізнаєтесь з невимушеної розповіді автора, що подорожував країною «сонця, що сходить».
Вас зацікавлять, також, книги: В.В. Хохлачов «Все про чай», Н.П. Івашкевич «Мистецтво чайного столу», Габі Хауберг-Швенк «Харчування» та багато інших.
Чай полюбляють всюди. У багатьох країнах світу він є національним напоєм. Чорний або зелений, насипний або плитковий він тамує спрагу, знімає стомленість, зігріває в холод та охолоджує в спеку. А ще він зближує незнайомих людей та зміцнює дружні відносини.
Хто не чув про чайні церемонії, що стали немов священним ритуалом у Японії. Чай – не просто напій. Його називають «аптекою в склянці». Як ліки, чай приймають в Індії та Греції, Туреччині та Італії. Тому здавна йому відводилось особливе місце серед продуктів споживання.
За давньою легендою, чай відкрили випадково. Китайський імператор Шен Нунг завжди піклувався про своє здоров’я і пив тільки чисту кип’ячену воду. Якось вітер зірвав купку листя з дикого чайного куща і жбурнув їх в казан з окропом. Скуштувавши напій, правитель Піднебесної був у захваті від його смаку. Так чай увійшов в історію людства.
Виставка «Чайна церемонія» привертає увагу не тільки цікавими виданнями, але і незвичайним оформленням. На полицях, поряд з книгами, демонструються оригінальні коробки з чаєм та чайний посуд.
Завітайте до бібліотеки! Та знайдіть для себе те, що зацікавить саме Вас!
Співробітники відділу обслуговування
науковою літературою
НБ ДНУ ім. О. Гончара
Факультети
- Української й іноземної філології та мистецтвознавства
- Cуспільних наук і міжнародних відносин
- Історичний
- Психології та спеціальної освіти
- Прикладної математики та інформаційних технологій
- Економіки
- Систем і засобів масової комунікації
- Юридичний
- Фізики, електроніки та комп'ютерних систем
- Фізико-технічний
- Механіко-математичний
- Хімічний
- Біолого-екологічний
- Медичних технологій діагностики та реабілітації
Коледжі
- Машинобудівний фаховий коледж
- Фаховий коледж ракетно-космічного машинобудування
- Жовтоводський промисловий фаховий коледж
- Фаховий коледж економіки та бізнесу