Версія для друку

Відкрита лекція для першокурсників факультету економіки від доктора філософії Даріуша Павліще

2 жовтня на платформі Zoom відбулася відкрита лекція для студентів першого курсу факультету економіки ДНУ ім. О.Гончара «Трансформація. Місцеве самоврядування і Європейський Союз на прикладі громади Громадка. Громадка – громада успіху». Успіхами розвитку своєї громади поділився кандидат економічних наук, доктор філософії, мeр Громадки (Польща) Даріуш Олeсь Павліще.

Під час лекції, яка мала практичний характер, було проведено історичний екскурс формування моделі місцевого самоврядування у Польщі та обговорено її особливості на прикладі розвитку окремої сільської громади. У Громадці проживає численна українська діаспора, і доктор Даріуш Павліще теж має українські корені.

Розкриваючи матеріал, лектор вибудовував перед студентами послідовність проблемних ситуацій і досягав їхнього максимально самостійного вирішення через активну взаємодію всіх суб’єктів навчального процесу. Тобто долучаючи до обговорення студентів, Даріуш Павліще зміг створити атмосферу однодумців і вселити у них впевненість у здатності вирішувати багато практичних проблем.

Спікер поділився важливими управлінськими прикладами із залучення європейських інвестицій для розвитку сільської громади та наголосив на важливості міжнародного досвіду для кожної європейської держави. Зокрема, він представив такі результати інвестиційного співробітництва Громадки: будівництво дитячих ігрових майданчиків, ремонт шкіл, проєктування парків і скверів, ремонт та будівництво доріг, комунальних і житлових приміщень, розвиток спортивної інфраструктури тощо. Значну увагу лектор приділив культурному розвитку громади: щорічному проведенню мультикультурних заходів, вечорів знайомства з національною культурою різних країн, муніципальним святам. Серед найпопулярніших свят Громадки – вечір кресової культури, муніципальне свято врожаю, свято вересу, вечір української культури, а також відкриття Університету третього віку. Також Даріуш Павліще розповів про організацію та проведення закордонних стажувань і відпочинку для українських студентів.

Ми вдячні іноземному колезі, що люб’язно погодився прочитати лекцію для студентів факультету економіки ДНУ ім. О. Гончара. Майбутнім фахівцям украй важливо набути практичних управлінських навичок. Досвід країн-сусідів є цікавим і важливим, особливо за сучасної реформи децентралізації України.

Доцент кафедри міжнародної
економіки і світових фінансів
Ольга Пащенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram