Версія для друку

Абітурієнту-2022: фахові відповіді на основні запитання

У Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара відбулася пресконференція з питань абітурієнтської кампанії-2022. На запитання журналістів відповідали директорка Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марина Горбенко-Хвастунова, ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та відповідальний секретар приймальної комісії Олександр Кузенков.

Із 1 лютого стартує реєстрація на основну сесію ЗНО, тому питання вступу стають все більш актуальними як для цьогорічних випускників та їхніх батьків, так і для старшокласників, які поки що визначаються із власним подальшим вибором. Саме для роз’яснення вступникам усіх особливостей ЗНО-2022 університет запросив на пресконференцію директорку Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти пані Марину Горбенко-Хвастунову.

«ДНУ і Регіональний центр поєднує вже п’ятирічний досвід успішної співпраці, – зазначив ректор Сергій Оковитий. – В аудиторіях навчальних корпусів ДНУ щороку проводиться єдиний вступний іспит (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ). А з минулого року в нашому університеті проводиться ще й ЗНО. Цьогоріч ми вирішили розширити співпрацю з регіональним центром оцінювання якості освіти. Для цього задіюємо перший (головний) корпус університету, що на проспекті Гагаріна, а також 3-й, 4-й і 5-й корпуси, які знаходяться на проспекті Д.Яворницького. Також ми збільшуємо кількість співробітників, які братимуть участь в різних процедурах ЗНО, до 150 викладачів та асистентів», – підкреслив Сергій Іванович.

Про загальні особливості зовнішнього незалежного оцінювання 2022 року під час пресконференції докладно розповіла очільниця ДпРЦОЯО Марина Горбенко-Хвастунова. Так, реєстрація на основну сесію ЗНО проходитиме з 1 лютого по 9 березня. «Для реєстрації потрібно буде обрати предмети, заповнити заяву і реєстраційну картку та разом із копією паспорта надіслати документи до регіонального центру оцінювання якості освіти. Під час реєстрації для учасників ЗНО формуються особисті кабінети, тож вся взаємодія між організаторами й абітурієнтами відбуватиметься в електронному вигляді через ці персональні інформаційні сторінки. В подальшому на цих інформаційних сторінках оприлюднюватимуться і пункти складання, і результати ЗНО. Для всіх тих, хто з поважних причин не зможе пройти основну сесію ЗНО, буде організована додаткова», – наголосила Марина Михайлівна. Серед новацій ЗНО-2022, які пропонуються Українським центром оцінювання якості освіти – перелік предметів для складання. Цьогоріч в період основної сесії абітурієнти України можуть складати необмежену кількість предметів. Проте якщо п'ять предметів учасники складають безкоштовно, то тестування з наступних (додаткових) предметів – за власні кошти. Визначеними предметами для складання зовнішнього незалежного оцінювання є:


  • перший тест – «Українська мова» чи «Українська мова та література» (залежно від встановленого вступного іспиту на омріяну спеціальність). Їхні особливості такі: тест з української мови шкалюється за шкалою 1-12 балів та зараховується як державна підсумкова атестація (ДПА) для всіх, хто цьогоріч завершує здобуття повної загальної середньої освіти, а також шкала у 100-200 балів для можливості застосування цього предмету як конкурсного. Тест з української мови та літератури є комплексним і універсальним. Шкалюється за системою 1-12 балів у частині «Українська мова», оцінка виставляється за ДПА; шкала 100-200 балів як вступний для тих спеціальностей, де виставлена вступним сертифікатом лише «Українська мова»; до тесту «Українська мова та література» застосовується шкала 100-200 балів.
  • другий тест – «Математика». Математика є обов’язковим предметом лише як ДПА для тих, хто в цьому році завершує курс повної загальної середньої освіти. Тут пропонується на вибір два тести: «Математика-стандарт» для тих, у кого математика не є конкурсним предметом, або тест з математики для всіх, хто вивчає математику на рівні профі та/або цей предмет є конкурсним для вступу до омріяної спеціальності в ЗВО.
  • третій тест – «Історія України» або «Іноземна мова» на вибір абітурієнта (незалежно від вимог вступної компанії).
  • четвертий тест – на вибір абітурієнта (у якості ДПА).
  • п’ятий тест – на вибір абітурієнта.
  • За даними МОН України, на пробне платне ЗНО вже записалися та сплатили за тестування понад 130 тисяч вступників. Зі свого боку, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара пропонує старшокласникам додаткові можливості – безкоштовне пробне ЗНО та олімпіаду «+20 балів до ЗНО», про які повідомив відповідальний секретар приймальної комісії Олександр Кузенков.

    «Так, під час пробного ЗНО в ДНУ абітурієнти ознайомляться із загальною процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою і змістом тестових завдань, можуть поліпшити власну підготовку та психологічно налаштуватися до майбутніх вступних випробувань. Абітурієнти зможуть перевірити знання з обраних предметів, адже з кожного конкурсного предмету ЗНО (українська мова і література, історія України, англійська мова, математика, фізика, хімія, біологія, географія) будуть доступні по чотири варіанти різних рівнів складності. Крім того, учасники пробного ЗНО матимуть змогу ознайомитися з типовим розбором завдань від викладачів ДНУ», – зазначив Олександр Кузенков.

    Також вступники 2022 року мають можливість отримати у ДНУ до 20 додаткових балів до сертифікату ЗНО з таких предметів, як: українська мова, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова. Додаткові бали додаються при вступі на ті спеціальності, яким надається державна підтримка.

    Інформаційно-аналітичне агентство
    Дніпровського національного університету


    ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram