Версія для друку

День випускника-дарувальника у науковій бібліотеці ДНУ

У науковій бібліотеці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара започаткували особливий День випускника-дарувальника, коли презентуються колекції книг, подаровані випускниками університету різних років.

Традицію публічного відзначення книжкових дарунків випускників Alma mater розпочали з презентації колекції випускника історичного факультету Дніпровського національного університету 1952 року Михайла Епіка. 150 томів до фондів наукової бібліотеки ДНУ за покликом душі передала дружина Михайла Михайловича Ганна Нестеренко.

Урочисто прийняти безцінний дар у цей день до книгозбірні завітали ректор ДНУ Сергій Оковитий, проректори Олег Маренков, Герман Петер та Максим Тороп, декан історичного факультету Сергій Світленко та завідувач кафедри східно-європейської історії Володимир Бурмага.

Захід відкрив ректор Сергій Оковитий, передавши у фонди бібліотеки кілька видань, які направили автори до Alma mater, і дарчі листи, що їх супроводжували.

- Кожна книга – то унікальна історія, історія автора, читача, укладача приватної бібліотеки. Звісно, сьогодні багато хто віддає перевагу електронній книзі, але, на мій погляд, паперові видання завжди матимуть цінність. Це книги, які хочеться перечитати, з якими пов’язані спогади, які зберігають автографи дарувальників. Наша книгозбірня дбайливо зберігає раритетні видання з автографами видатних випускників, і кожен читач може «доторкнутися» до нашої спільної інтелектуальної спадщини, – підкреслив Сергій Іванович.

Представляючи присутнім приватну бібліотеку Михайла Епіка, виконувачка обов’язків директора наукової бібліотеки ДНУ Людмила Лучка зазначила:

- Дарування книг вже стало доброю традицією у нашій університетській книгозбірні. Надходження дарів у бібліотеку – це завжди не тільки цінне джерело поповнення книжкових фондів, а й показник престижу бібліотеки, її місця в суспільному житті. Надзвичайно, коли до бібліотек передають цілі колекції видань, які потім фахово досліджуються співробітниками. Зазвичай це допомагає розкрити певні імена авторів й укладачів, а головне , відомих видавців і дарувальників. Таким чином, для нас кожна книга є корисною і потрібною. А деякі екземпляри, дбайливо зберігаючись нами просто як цінні раритети, можуть користуватися попитом навіть через 100 років, – наголосила Людмила Миколаївна.

Особливе значення Книги в житті Михайла Епіка розкрила присутнім дарувальниця колекції видань дружина Ганна Нестеренко. Згадуючи особистість Михайла Михайловича, Ганна Йосипівна відзначила:

- У кожної людини в житті є якийсь пріоритет, якісь цінності. І я думаю, що ті люди, які спілкувалися з Михайлом Михайловичем, бачили в ньому порядну і дуже скромну людину. Адже найбільшою цінністю в житті для нього були люди, людяність та повага до життя. А те найдорожче, чим він захоплювався і що хотів подарувати прийдешнім поколінням, – це Книга. Тому своєю місією сьогодні я вважаю передати Книгу в надійні руки. Тут, у науковій бібліотеці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, вона принесе набагато більше користі студентам, аніж припадатиме пилом вдома на поличках.

Свій внесок у фонди наукової бібліотеки зробила й упорядниця посібника для інклюзивної освіти «Особливі історії особливих» Крістіна Тороп.

- Цей інклюзивний продукт створений спільно з Українським культурним фондом. Чому захотілося подарувати це видання університету? Тому що студенти кафедри педагогіки та спеціальної освіти ДНУ стали одним із поштовхів для створення цієї книжки. «Особливі історії особливих» розробляються вже понад 15 років і вміщують розповіді про життя близько 50-ти унікальних дітей. По суті, видання створене, аби показати суспільству, що ці діти не відрізняються від інших. У такий спосіб книга стає інструментом для впровадження інклюзії, про яку зараз доволі часто чуємо. Тож я щиро вдячна студентам факультету психології та спеціальної освіти ДНУ за ідею створення такого корисного інклюзивного продукту, – сказала пані Крістіна.

Із дарунками прийшов до бібліотеки і Сергій Іванович Світленко. Він подарував ювілейне видання, присвячене 100-річчю історичного факультету, випуск наукового видання факультету «Універсум історії та археології», видання Львівського відділення НТШ та ще кілька цікавих видань.

Усі нові надходження чекають на зустріч із читачами в науковій бібліотеці ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram