Версія для друку

Вітання ректора до Дня Української Державності

Шановні колеги і студенти! Дорогі друзі!

Вітаю вас із Днем Української Державності!

Це нове свято – уособлення довгого шляху українського народу до формування незалежної самоврядної держави. Понад тисячу років тривають державотворчі процеси: від часів Київської Русі, коли у 988 році було прийнято християнство, утверджено роль Києва як центру українських земель, і до сучасної доби, коли Україні надано статус кандидата на вступ до ЄС.

Унікальність і окремішність нашого народу тисячоліттями намагалися стирати, але ми пронесли їх крізь віки. І сьогодні, коли наша Українська Держава постала у гібридній війні проти ворога, ми протиставляємо агресору міць, стійкість і громадянську свідомість, загартовані у багатьох визвольних рухах.

Державність далася нам дуже високою ціною, тому ми будемо відстоювати її кожен на своєму фронті: зі зброєю в руках на полі битви, самовіддано працюючи на своїх посадах, допомагачючи тим, хто постраждав від нападу ворога.

Голова першого уряду УНР Володимир Винниченко у своєму «Заповіті борцям за визволення» в 1949 році зазначав:

- Українська держава, українська державність на Україні є. Її створив народ, вся українська нація в процесі великого перевороту життя в “тюрмі народів” — Росії. Без цієї творчости ніякі вожді, проводи, міністри не могли б і одного камінчика в будівлі української державности покласти. А так само через це і зруйнувати цю будівлю не так легко. А наскільки вона міцна, показує той факт, що найбільші вороги її руські імперіалісти в усіх виглядах (чи то так званої демократії, чи так званого комунізму) не мають сили (а тому й сміливости) розвалити її.

Його слова актуальні сьогодні як ніколи.

Захищаємо нашу Державність і працюємо на Перемогу!

Ректор Сергій ОКОВИТИЙ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram