Версія для друку

Практикум із кібербезпеки у банківській сфері

15 травня у рамках проєкту Learn IT від стейколдерів IT Dnipro Community в ДНУ відбувся онлайн-практикум із кібербезпеки у банківській сфері. Спікерами заходу виступили провідні спеціалісти банку Credit Agricole Ukraine.

Це вже другий онлайн-захід для першокурсників факультету прикладної математики і фізико-технічного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара у межах циклу практичних воркшопів. Участь у ньому також взяли доцент кафедри обчислювальної математики та математичної кібернетики Олександр Кузенков (ФПМ) та завідувачка кафедри кібербезпеки та комп’ютерно-інтегрованих технологій доцентка Світлана Клименко (ФТФ).

Запрошеними спікерами були: Ольга Калініченко – головна експертка з прямих продажів Департаменту розвитку Преміум банкінгу Credite Agricole Ukraine та Олена Кузьміна – директорка Департаменту інформаційної безпеки Credit Agricole Ukraine.

Пані Ольга Калініченко ознайомила слухачів з історією діяльності французької банківської групи Credite Agricole та її місцем в українській національній мережі банків, а також корпоративною соціальною відповідальністю Credite Agricole в Україні. Так, банк Credite Agricole працює на українському ринку з 1993 року і є найстаршим іноземним банком нашої країни. Входячи до переліку системно важливих банків України, надає весь спектр банківських послуг. Наразі є лідером в автокредитуванні та стратегічним партнером для українського агробізнесу.

У розмові з Оленою Кузьміною учасники зустрічі більше дізналися про аспекти кібер- та IT-безпеки банківських установ й про діяльність Департаменту інформаційної безпеки Credite Agricole, особливо у воєнний час.

Наприклад, керівниця відділу IT-безпеки докладно розповіла про питання комп'ютерної та інформаційної безпеки – фроли, ключі та паролі стали основними темами для обговорення. Однак особлива увага приділялася викликам, з якими зіткнулися українські банки після повномасштабного російського вторгнення.

- Рік війни виявився своєрідним натуральним експериментом, природним стрес-тестом для банківської системи України. Попри значні системні геополітичні, демографічні та макроекономічні шоки, банківський ринок вистояв завдяки зниженню внутрішньої вразливості до ризиків у результаті 8 років реформування та своєчасним антикризовим заходам у процесі воєнних дій. Пройдений воєнний рік для українських банків став точкою розвороту чи підсилення минулих тенденцій мирного часу. Банківська система загалом стійко відповіла не лише на перші воєнні виклики, зберігши керованість та безперебійність платежів, а й втрималася на довшій дистанції. Банкам України вдалося зберегти приплив коштів населення на рахунки та адаптувати операційні процеси до осінньо-зимових ракетних обстрілів та блекаутів, – зауважила експертка.

Олена Кузьміна підкреслила, що особливості нової архітектури безпеки українських банків, надають упевненості в завтрашньому дні щодо безперебійної роботи та безпеки клієнтам.

Також під час спілкування фахівчиня з інформаційної безпеки надала студентам поради із розвитку професійних компетенцій, а саме про необхідність удосконалення власних soft&hard skills. Крім того, пані Олена відзначила, що отримання певних сертифікатів наразі є необхідною умовою для влаштування на роботу за напрямом «Кібербезпека».

Тож першокурсники ДНУ дізналися, з чого потрібно починати, щоб стати найкращими фахівцями у галузі кіберзахисту, та запропонували гостям вже після першого курсу спробувати себе у якості співробітників банку!

Доцент кафедри обчислювальної математики
та математичної кібернетики
Олександр Кузенков,
завідувачка кафедри кібербезпеки
та комп’ютерно-інтегрованих технологій
доцентка Світлана Клименко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram