Версія для друку

Знання сучасного програмного забезпечення – основа конкурентоспроможності молодого інженера

Четверо провідних викладачів фізико-технічного факультету ДНУ пройшли курс підвищення кваліфікації за фахом із проєктування виробів у CAD-системах у межах спільного проєкту з ДП КП «Південне».

У рамках договору про співпрацю між Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара та Державним підприємством «Конструкторське бюро „Південне“ ім. М. К. Янгеля» викладачі та співробітники фізико-технічного факультету виконують спільні освітні та наукові проєкти, головною метою яких є забезпечення високого рівня підготовки фахівців ракетно-космічної, оборонної й інших галузей. Один із важливих напрямків співпраці – це взаємні стажування та підвищення кваліфікації співробітників фізико-технічного факультету ДНУ і ДП КБ «Південне», спрямовані на опанування сучасних інженерних методів колективного проєктування, реалізованого в прикладних комплексах САD. Дані технології використовують провідні підприємства, тож потребують фахівців, готових працювати у цих системах. Завдяки такій спільній роботі відбувається інтеграція потреб сучасного підприємства у процес підготовки інженерів.

У 2023 році були досягнуті домовленості з Науково-освітнім центром ДП КБ «Південне» щодо запровадження нової програми підвищення кваліфікації за фахом для викладачів і здобувачів освіти фізико-технічного факультету ДНУ. І вже у червні успішно провели перший етап програми. В результаті четверо провідних викладачів факультету успішно пройшли курс підвищення кваліфікації за фахом із проєктування виробів у CAD-системах під керуванням PDM-системи від провідного виробника інженерного програмного забезпечення. У рамках курсу Сергій Алексєєнко, Володимир Ліповський, Олександр Пономарьов та Олена Карпович ознайомилися з функціональними можливостями CAD та PDM-систем. Зокрема, особлива увага приділялася роботі зі сховищем інформації за допомогою Autodesk Vault Basic та методам спільного проєктування виробів. Також розглядався метод каркасного проєктування.

Інтеграція отриманих викладачами знань і компетентностей у навчальний процес є основою успішної адаптації і роботи випускника на підприємстві. Розуміючи це, забезпечуватиметься сучасна підготовка студентів із комп'ютерного інженерного проєктування для усіх інженерних спеціальностей фізтеху, у тому числі за новою освітньою програмою «Проєктування, виробництво та експлуатація безпілотних систем і комплексів».

Перший етап програми підвищення кваліфікації завершено успішно. Планується її продовження та вдосконалення із охоплення більшої кількості викладачів, а також залучення до неї здобувачів освіти.

В.о. декана фізико-технічного факультету
Анатолій Санін


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram