Версія для друку

Круглий стіл до 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка

8 грудня з ініціативи Дніпровського осередку Наукового товариства імені Шевченка та історичного факультету ДНУ у дистанційному форматі було проведено круглий стіл «Актуальні аспекти університетської освіти, науки і культури». Він став частиною заходів, присвячених 150-річчю Наукового товариства імені Шевченка – найстарішої української наукової інституції, яка об'єднувала і об'єднує людей, відданих розвитку науки, освіти та культури в Україні.

У круглому столі взяли участь понад 40 осіб, зокрема члени Дніпровського осередку НТШ – науковці, освітяни, музейники з Дніпра, Кам'янського та Павлограда, а також студенти історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Інтерес до заходу не випадковий, адже запропоновані для дискусій теми охопили коло проблем, які стали викликом для науковців і освітян, студентства у час російсько-української війни.

На початку виступили модератори: голова Дніпровського осередку, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України, дійсний член НТШ Сергій Світленко та в.о. декана історичного факультету ДНУ, доктор історичних наук Дмитро Архірейський. Сергій Світленко ознайомив учасників з основними етапами 150-літньої історії НТШ, з досягненнями Дніпровського осередку, що був заснований у 1997 році, а сьогодні нараховує 50 членів. Дмитро Архірейський відзначив тісні зв’язки історичного факультету ДНУ з Дніпровським осередком, основу якого складають його викладачі та співробітники.

Доктор історичних наук, професор кафедри теоретичної фізики ДНУ, заслужений працівник освіти України, дійсний член НТШ, заступник голови Дніпровського осередку НТШ Варфоломій Савчук загострив увагу не тільки на актуальних проблемах університетських наукових досліджень, а й умовах їхньої апробації у викладацькій практиці, труднощах практичної підготовки фахівців в умовах війни та дистанційного навчання.

Про досвід і перспективи впровадження освітньої програми «Історична україністика та прикладна історія» розповіла Ольга Посунько, кандидатка історичних наук, завідувачка кафедри історії України.

Науково-освітні перспективи історичних студій з європеїстики та американістики окреслив у своєму виступі кандидат історичних наук, завідувач кафедри всесвітньої історії Альберт Венгер.

Темою виступу Олега Бойка, кандидата історичних наук, доцента кафедри східноєвропейської, стали актуальні проблеми підготовки істориків-педагогів.

Про видання НТШ з університетської книгозбірні як чинник національно-патріотичного виховання студентської молоді Людмила Лучка, кандидатка історичних наук, директорка наукової бібліотеки ДНУ, дійсний член НТШ.

Музейна спадщина в контексті утвердження національної свідомості та ідентичності стала предметом виступу Валерії Лавренко, кандидатки історичних наук, доцентки кафедри всесвітньої історії і заступниці директора з наукової роботи Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького.

Насичена програма круглого столу не залишила байдужими присутніх, які засвідчили вагому роль НТШ та його Дніпровського осередку у розвитку наукових студій, їх популяризації та впровадженні в освітній діяльності історичного факультету ДНУ.

Історичний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram