Версія для друку

Майстерклас із каліграфії для студентів-істориків від стамбульського фахівця

Разом зі студентами-істориками ДНУ ми побували в турецькій столиці у Синан-паша медресе, де відвідали майстерклас із каліграфії. Для студентів освітньої програми «Прикладна україністика та практична історія» ця онлайн-зустріч була завершенням курсу «Український Схід та сходознавство», а ми чимало дізналися про тонкощі мистецтва каліграфії, яке й сьогодні досить популярне в ісламському світі.

Майстер Синан-паша медресе Шехмус Качан та перекладач Мухамед Тімошев розповіли про появу каліграфії, розвиток якої пов’язаний із приходом Корану, адже саме каліграфія використовувалася для написання та поширення коранічних аятів. Оскільки в ісламі не прийнято зображувати людей і тварин, саме мистецтво каліграфії увібрало в себе духовні устремління мусульманських народів.

Каліграфія – це передача метафізичних, духовних відчуттів матеріальними інструментами. На думку європейців і, загалом, людей заходу, схід видається інколи хаотичним, але в цьому хаосі є свій порядок, – говорить майстер Шехмус Качан.

Опановувати складне мистецтво каліграфії потрібно 5-6 років. І сьогодні в цій справі дотримуються стародавньої методики – передавати знання від учителя до учня. Тож, аби стати професіоналом, потрібно знайти гарного майстра.

Цікаві факти про каліграфію від Шехмуса Качана:

– на дно чорнильниці обов’язково кладуть справжній шовк. Без шовку чорнило буде занадто рідке, неправильної консистенції;

– найбільший внесок у каліграфію зробила Османська імперія;

– османські султани часто захоплювалися каліграфією і були чудовими майстрами цієї справи;

– на сьогодні збереглися шість стилів каліграфії;

– кожна літера має свої пропорції, що дозволяє зберегти встановлений стандарт та гармонію літери.

Подяка організатору зустрічі – доцентці кафедри історії України Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Світлані Каюк!

Відділ по роботі з міжнародними організаціями
та іноземними партнерами


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram