Версія для друку

ТОП-10 подій і досягнень ДНУ-2023

Друзі, на завершення 2023 року хочемо нагадати важливі події та головні досягнення нашої університетської спільноти. У цей надважкий рік кожен із нас щоденно здобував свої особисті перемоги, з яких, у підсумку, складалися стабільно високі результати усього колективу Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Тож пропонуємо до вашої уваги ТОП-10 знакових подій і звершень ДНУ, які визначили 2023 рік:

1. Контингент здобувачів вищої освіти зріс на 9 %. За підсумками вступних кампаній 2022 та 2023 років загальний набір до бакалаврату і магістратури збільшився на 21,3%, при цьому набір на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб до бакалаврату зріс на 42,4 %, до магістратури – на 65,5 %.

2. Лідерські позиції у світових та українських рейтингах. ДНУ третій рік поспіль абсолютний регіональний лідер у міжнародних рейтингах від Times Higher Education: World University Ranking, University Impact Rankings, у рейтингу Webometrics Ranking of World’s Universities.

За нами першість у Центральному регіоні України у вітчизняному рейтингу Освіта.UA та стабільний ТОП-20 у багатьох інших рейтингах кращих національних ЗВО.

3. Наукою переможемо! Фінансування наукової та науково-технічної діяльності сягнуло довоєнного рівня: за держбюджетними, госпдоговірними та грантовими надходженнями – близько 18 млн. грн.

Сертифіковані 3 науково-дослідні лабораторії, які підтвердили відповідність вимогам ДСТУ ISO10012:2005. У 2023-му захищено 16 дисертацій докторів філософії.

Загалом, протягом року в ДНУ створено 40 разових спеціалізованих вчених рад для захисту дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії нашими аспірантами.

4. Почесні нагороди для вчених ДНУ. 2023 рік виявився щедрим на відзначення наукових досягнень. Університетські вчені отримали високе державне визнання: Подяки трудовому колективу та окремим представникам ДНУ від НАНУ, іменні стипендії Президента України, державні стипендії для видатних діячів науки та іменні стипендії Героїв Небесної Сотні для молодих учених від МОНУ, грамоти Департаменту освіти і науки ДніпроОВА тощо.

Нагрудним знаком «Науковець року ДНУ» і медаллю «За вірну службу ДНУ» від університетської спільноти були відзначені кращі науково-педагогічні працівники.

 

5. Увесь світ з Україною: 12 нових міжнародних угод. Протягом 2023 рік університети Німеччини, Швейцарії, Франції, Польщі, Іспанії, Італії, Чехії, Греції, Кіпру, Туреччини та Бразилії уклали з ДНУ 12 нових двосторонніх угод. Усього в ДНУ діють 97 угод про міжнародне партнерство.

МЗС Чехії фінансує грантову програму «Strengthening the capacities of public higher education institutions in Ukraine and Moldova in 2023», у межах якої спільно з Карловим університетом (м. Прага) імплементовано проєкт «Підтримка підвищення якості навчання, наукової та міжнародної діяльності у ДНУ». ДНУ відвідали делегації Європейської секції МЗС Чехії та Сенату Парламенту Чехії разом із Надзвичайним і Повноважним Послом Чеської Республіки в Україні Радеком Матулою та іншими представниками Посольства.

6. Високі гості ДНУ. У 2023 році ДНУ відвідали представники НАЗК на чолі із заступником голови Артемом Ситником, голова ДОР Микола Лукашук, голова постійної комісії з питань науки, освіти, соціальної політики та праці ДОР Анатолій Коломоєць, директорка департаменту освіти і науки ДніпроОВА Ольга Лозова та інші.

А ще до Alma mater завітав наш випускник, один із найавторитетніших істориків сьогодення – Директор Українського наукового інституту в Гарвардському університеті Сергій Плохій.

7. Стартували 14 нових освітніх програм. Факультети на потреби сучасних галузей запровадили 14 нових освітніх програм за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти. Ми осучаснюємо підготовку для оборонної та фармакологічної промисловості, з цифрової економіки та мультимедіа, з кібербезпеки та політичної безпеки держави.

8. Академічна мобільність: 73 здобувачі вищої освіти протягом року навчалися в університетах-партнерах. Наші студенти були учасниками програм академічного обміну ЄС Erasmus, програми двох дипломів, урядових програм Франції, США, Канади тощо.

9. Студенти ДНУ – найкращі! Протягом 2023 року гідними здобутками відзначилися наші вихованці: 2 студенти ДНУ стали лауреатами іменних стипендій Президента України за перемогу в III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. Ще 7 студентів ФТФ ДНУ удостоєні іменних стипендій Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна». А до Міжнародного дня студента за активну громадянську позицію, сумлінне навчання, результативну наукову роботу та ініціативну участь у студентському житті ДНУ були відзначені 49 вихованців Alma mater.

10. Нові партнери ДНУ. 2023 рік був плідним для налагодження співпраці з провідними регіональними установами й організаціями. Новими стратегічними партнерами-стейкхолдерами ДНУ стали: НУ «Запорізька політехніка»; Дніпропетровський регіональний державний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації; Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів України; Дніпропетровський обласний центр заготівлі та переробки плазми «ДНІПРО-ПЛАЗМА»; ІТ-компанія EPAM; ІА ГО «Антикорупційна правозахисна рада», ВГО «Європейська асоціація студентів права України» (ELSA Ukraine) та інші.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram