Версія для друку

Серія лекцій для учнівської молоді МАН від викладачів факультету економіки

Протягом грудня 2023 року на платформі Zoom у межах співпраці факультету економіки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара з Малою академією наук України відбулася серія лекцій для учнівської молоді.

Лекторами виступили: кандидатка економічних наук, доцентка, завідувачка кафедри міжнародної економіки і світових фінансів ДНУ Наталія Краснікова; докторка економічних наук, професорка кафедри маркетингу та міжнародного менеджменту Ольга Зінченко та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри міжнародної економіки і світових фінансів Ольга Пащенко.

Так, 7 грудня Наталія Краснікова провела лекцію на тему «Як працює міжнародна економіка». Розглянувши історичний екскурс щодо розвитку світового господарства, лекторка зазначила, що сучасні трансформації у світовій економіці в умовах Industry 4.0 відкривають перед країнами як низку можливостей, так і поглиблюють наявні асиметрії. Також спікерка продемонструвала особливості формування глобальних ланцюжків вартості на прикладі виробництва джинсів. Під час розкриття матеріалу Наталія Олександрівна створювала перед слухачами послідовність виробництва продукту, що відбувається у різних країнах, розкривала характеристики кожного етапу та наявні переваги для усіх учасників цього процесу.

9 грудня Ольга Пащенко провела лекцію стосовно правил участі в обласному конкурсі науково-дослідницьких робіт з економіки «Економічні зміни та перспективи в Україні та світі в умовах війни». Спікерка зазначила, що метою конкурсу є актуалізація та поширення економічного знання серед учнівської молоді, популяризація науково-дослідницької діяльності у галузі економіки серед учнів Дніпропетровщини.

Ольга Вячеславівна провела екскурс щодо нормативно-правових актів забезпечення умов проведення обласного конкурсу, основних етапів, необхідної документації та правил її оформлення, наголосила на важливості дотримання законодавства щодо академічної доброчесності. Також лекторка продемонструвала особливості оформлення науково-дослідницької роботи відповідно до встановлених вимог. У процесі розкриття матеріалу спікерка створювала перед слухачами послідовність написання конкурсної роботи із представленням прикладів щодо встановлення мети, об’єкту, предмету, завдань, наукової новизни та практичної цінності дослідження, розповіла про стандарти оформлення джерел інформації.

Наприкінці лекції Ольга Пащенко долучила до обговорення слухачів. Присутні обговорювали тематику конкурсу, а також ставили важливі питання щодо правил оформлення робіт та постерного захисту. Юні слухачі виявили активність та зацікавленість у подальшому вивченні економічних наук.

15 грудня у рамках реалізації міжнародного проєкту «Європейський зелений курс як перспектива сталого економічного розвитку» за підтримки Європейського Cоюзу (Програма Erasmus+, напрям Jean Monnet) Ольгою Зінченко проводилася лекція «Свідоме споживання: данина моди чи необхідність».

Лекторка ознайомила з основними засадами Європейського зеленого курсу, стандартами свідомого споживання та соціальної відповідальності, що вкрай популярні у країнах Європи. Слухачі дізналися, що робить споживання «свідомим», що таке «циркулярний дизайн», «стійка мода», «рециклінг», які бувають технологій відновлення та ресурсозбереження, що сповідує концепція «Від лану до столу».

У жвавій дискусії визначилися, чому ощадне споживання є важливим, а не тільки модним стилем життя; встановили, які стимули для переходу на свідоме споживання у нашому повсякденні; обґрунтували роль циркулярної економіки у повоєнній відбудові нашої країни.

Через інтерактивну взаємодію з аудиторією були розкриті перспективи поширення цінностей ЄС у контексті «зеленої» економіки, формування еколого-захисного мислення та розуміння сталості економічних процесів у сучасному європейському просторі.

Зазначимо, що факультет економіки ДНУ плідно співпрацює з Малою академією наук у Дніпропетровській області. Викладачі факультету є наставниками молодих науковців вже протягом багатьох років у конкурсі-захисті науково-дослідних робіт. Також наш професорсько-викладацький склад є членами журі ІІ етапу цього конкурсу МАН у науковому відділенні «Економіка».

Факультет економіки


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram