Версія для друку

Понад 12 мільйонів гривень держфінансування на наукові розробки і дослідження 4-х проєктів ДНУ

Чотири наукові проєкти учених та два молодих учених Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара здобули фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України у 2024 році.

Відповідні накази Міністерства освіти і науки України із переліком переможних проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок науковців та молодих вчених, які працюють (навчаються) у закладах вищої освіти та наукових установах, що належать до сфери управління МОНУ, вийшли 27 грудня 2023 року.

Зокрема, згідно з наказом МОНУ №1569, за результатами конкурсного відбору проєктів наукових досліджень і розробок отримали високі бали й рекомендовані до фінансування наступні роботи молодих учених ДНУ:

- «Оцінка збитків, відновлення та реабілітація водних та прибережних екосистем, порушених унаслідок воєнних дій, техногенного пресу та змін клімату» (секція «Зміна клімату, довкілля, чисте будівництво та раціональне природокористування») – робота проректора з наукової роботи ДНУ, кандидата біологічних наук, доцента Олега Маренкова;

- «Розвиток ресурсного потенціалу агропромислового комплексу шляхом впровадження нетрадиційних об’єктів аквакультури і геліцекультури та опанування нових територій Каховського водосховища» (секція «Продовольча безпека, ресурсозберігаюче сільське та лісове господарство, дослідження морських, прибережних та внутрішніх вод, біоекономіка») – робота голови Ради молодих вчених ДНУ, старшого наукового співробітника НДІ біології ДНУ, кандидата біологічних наук Сергія Єрмоленка.

А відповідно до наказу МОНУ №1572 для фінансування обрані такі конкурсні роботи:

- «Акустооптичні комірки для оптико-електронних пристроїв ціленаведення високоточної зброї та перешкодостійких засобів зв’язку» (секція «Загальна фізика») – науково-технічна (експериментальна) розробка заступника декана з наукової роботи та міжнародного співробітництва факультету фізики електроніки та комп'ютерних систем ДНУ, кандидата фізико-математичних наук Євгена Сєтова;

- «Функціональні матеріали на основі кристалів, стекол і нанокомпозитів складних оксидів» (секція «Матеріалознавство») – прикладне наукове дослідження професора кафедри експериментальної фізики факультету фізики електроніки та комп'ютерних систем ДНУ, доктора фізико-математичних наук Михайла Трубіцина;

- «Розрахункові моделі п’єзоактивних кристалічних та квазікристалічних композитів з тріщинами на межі поділу матеріалів» (секція «Механіка») – фундаментальне наукове дослідження завідувача кафедри теоретичної та комп’ютерної механіки механіко-математичного факультету ДНУ, доктора фізико-математичних наук Володимира Лободи;

- «Експериментальні і числові дослідження процесів руйнування та живучості оболонкових конструкцій з пошкодженнями при екстремальному статичному, локальному ударному і тепловому навантаженні» (секція «Механіка») – фундаментальне наукове дослідження професора кафедри теоретичної та комп’ютерної механіки механіко-математичного факультету ДНУ, доктора технічних наук Анатолія Дзюби.

Загальний обсяг фінансування останніх чотирьох робіт учених ДНУ відповідно до запиту становитиме 12 млн. 488 тис. грн, де фінансування І етапу за рішенням Наукової ради МОНУ складатиме 3 млн. 520 тис. грн.

У цьому національному конкурсі змагалися проєкти вчених з усієї України. Усього до фінансування були відібрані 200 кращих розробок науковців у 23 галузях науки та 79 розробок молодих вчених в 11 галузях знань.

Щиро вітаємо наших колег із високими професійними успіхами!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram