Версія для друку

Про виконання цільових показників діяльності ДНУ в 2023 році

Наприкінці грудня конференція трудового колективу Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара заслухала звіт ректора Сергія Оковитого про виконання Контракту із Міністерством освіти та науки України та про досягнення цільових показників діяльності університету в 2023 році.

Звітуючи перед колективом, Сергій Оковитий акцентував увагу на основних показниках діяльності університету за різними напрямами. Зокрема, ректор наголосив, що у 2023 році ДНУ зберіг регіональне лідерство у вітчизняних та світових рейтингах. Так, наш університет – беззаперечний лідер серед дніпровських ЗВО в таких відомих міжнародних рейтингах: Times Higher Education World University Rankings та Times Higher Education University Impact Rankings, Webometrics Ranking of World’s Universities. Традиційно ДНУ був визнаний університетом-лідером Дніпра та Центрального регіону України в Консолідованому рейтингу національних ЗВО України «Освіта.UA» і продовжує стабільно входити у ТОП-20 кращих університетів держави за рейтингами «Топ-200 Україна 2023», ІТ-університетів DOU та ін.

Така висока оцінка функціонування нашого класичного університету в умовах тривалого воєнного стану досягнута завдяки сталій та ефективній діяльності в різних сферах. Серед помітних минулорічних досягнень в освітній галузі – запровадження нових освітніх програм зі спеціальностей та збільшення контингенту здобувачів освіти. Зокрема, завдяки копіткій роботі колективів факультетів за 2023 рік на потреби сучасних галузей в ДНУ запроваджено 14 нових освітніх програм за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти, 3 освітні програми за другим (магістерським) рівнем і стільки ж за третім (освітньо-науковим) рівнем вищої освіти. Усі вони спрямовані на осучаснення підготовки для оборонної та фармакологічної промисловості, з цифрової економіки та мультимедіа, з кібербезпеки та політичної безпеки держави. Унаслідок ефективної абітурієнтської кампанії, спостерігаємо зростання набору здобувачів освіти у 2023-2024 н.р. – 9273 особи (проти позаторішніх 8811): із них 3928 осіб прийнято на навчання за кошти державного бюджету і 5345 особи – за кошти фізичних та юридичних осіб.

Аналізуючи результати наукової роботи університету за минулий рік, ректор відначив, що фінансування наукової та науково-технічної діяльності сягнуло довоєнного рівня: за держбюджетними, госпдоговірними та грантовими надходженнями – близько 18 млн. грн. Серед інших успіхів – сертифікація 3 науково-дослідних лабораторій ДНУ на відповідність вимогам ДСТУ ISO10012:2005 й відкриття 40 разових спеціалізованих вчених рад для захисту дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії аспірантами ДНУ (16 дисертацій PhD уже захищено протягом 2023 року). А ще за минулий рік маємо нові грантові надходження на реалізацію проєктів провідних вчених ДНУ від Національного фонду досліджень України, рамковою програмою ЄС Horizon 2020, проєктами з підтримки наших учених від швейцарської Oak Foundation та американської Simons Foundation та численні державні нагороди для наших університетських вчених: Подяки трудовому колективу та окремим представникам ДНУ від НАНУ, іменні стипендії Президента України, державні стипендії для видатних діячів науки та іменні стипендії Героїв Небесної Сотні для молодих учених від МОНУ, грамоти Департаменту освіти і науки ДніпроОВА тощо.

Активною протягом усього 2023 року була і міжнародна діяльність нашого університету. Укладено 12 нових міжнародних угод з партнерськими університетами Німеччини, Швейцарії, Франції, Польщі, Іспанії, Італії, Чехії, Греції, Кіпру, Туреччини й Бразилії. Торік також значно зросла динаміка направлень здобувачів освіти, наукових та науково-педагогічних працівників ДНУ закордон: 73 здобувача освіти та 29 співробітників ДНУ.

Продовжувалася співпраця із нашими європейськими партнерами. Зокрема, за фінансування МЗС Чехії грантової програми «Strengthening the capacities of public higher education institutions in Ukraine and Moldova in 2023» спільно з Карловим університетом (м. Прага, Чехія) імплементовано проєкт «Підтримка підвищення якості навчання, наукової та міжнародної діяльності у ДНУ».

Також представникам різних факультетів ДНУ за власними проєктними заявками вдалося здобути гранти за програмами ЄС Erasmus із розвитку потенціалу вищої освіти, Jean Monnet Actions, Німецької служби академічних обмінів (DAAD).

Загалом оглядаючи виконання цільових показників в різних сферах діяльності Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара за 2023 рік, ректор Сергій Оковитий зазначив:

Звіт про виконання цільових показників діяльності свідчить, що, попри всі обставини, ми нарощуємо потенціал в усіх галузях. І хоча сталий розвиток в умовах воєнного стану – завдання складне, але колективу нашого Дніпровського національного університету воно під силу. Дякую вам, шановні колеги! Адже за кожним графіком, таблицею, діаграмою – копітка робота колективів усіх факультетів, кафедр та відділів. Робота на межі людських ресурсів, усупереч усім намаганням ворога нас дестабілізувати.

Детально ознайомитися зі звітом ректора професора Сергія Оковитого про виконання Контракту із Міністерством освіти та науки України та цільових показників діяльності ДНУ у 2023 році можна за посиланнями:

Звіт ректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара доктора хімічних наук, професора Сергія Івановича Оковитого про виконання Контракту №І-7 від 7 червня 2021 року та про виконання цільових показників діяльності університету в 2023 році

Презентація до звіту ректора

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram