Версія для друку

Україна-Чехія: нові обрії освітньо-наукової співпраці

17 січня у рамках візиту до Дніпра, присвяченого післявоєнній відбудові України, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація Посольства Чеської Республіки в Україні.

На ділову зустріч із керівництвом ДНУ щодо перспектив науково-академічної співпраці нашого університету із ЗВО Чехії прибули перший секретар Посольства Ладіслав Горак та проєктна менеджерка Посольства Наталія Андрєєва.

Високих гостей зустрічали ректор Сергій Оковитий, в.о. першого проректора Валентина Сіліч-Балгабаєва, в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Віктор Гассо, проректор з наукової роботи Олег Маренков, в.о. проректора з науково-педагогічної роботи Наталія Гук.

Представники ДНУ ознайомили гостей із багатогранною діяльністю нашого університету, а особливо зі специфікою функціонування та перспективами у нинішній воєнний та післявоєнний періоди. Зокрема, ректор Сергій Оковитий розповів про освітньо-науковий потенціал Alma mater, представив напрями пріоритетного розвитку та ініціативи ДНУ для оборони, відбудови і розвитку України.

Найінтенсивнішого розвитку здобули академічні відносини ДНУ саме з празьким Карловим університетом – понад 10 різних видів діяльності за кількома напрямами. Плідна предметна співпраця наших ЗВО розпочалася із започаткування Кластеру університетів Східного партнерства і продовжилася масштабним проєктом, реалізованим за сприяння Міністерства закордонних справ Чехії. Понад 50 співробітників ДНУ пройшли сертифіковані навчальні семінари з природничих наук, філософії, історії, журналістики та бібліотечної справи, організовані колегами з Карлового університету. Також Карлів університет надав 10 мінігрантів для наших учених, а невдовзі там стажуватимуться 10 наукових співробітників ДНУ – реабілітологів, фізиків, біологів, хіміків. Крім того, наші фахівці спільно розробляють і подають проєкти за програмами ЄС Erasmus та Horizon 2020.

Пан Ладіслав Горак був приємно вражений широким спектром освітніх ресурсів та масштабами науково-дослідної діяльності учених Дніпровського університету.

Ми вбачаємо, справді, велику взаємну зацікавленість у подібній співпраці. Зокрема, наступним кроком із розширення взаємодії хотіли би бачити створення Чесько-українського чи Українсько-чеського центру на базі ДНУ та започаткування освітньої програми з вивчення чеської мови та літератури. Посольство Чеської Республіки в Україні охоче підтримає цей проєкт. Також запрошую студентів ДНУ зі своїми стартапами на конкурс, що незабаром проходитиме в Чехії. Є багато чеських університетів, які зацікавлені співпрацювати із ДНУ за тією тематикою, що ви сьогодні окреслили.

Більше про залученість фахівців Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара до співпраці з чеськими колегами розповів дипломату в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Віктор Гассо. Віктор Якович докладно представив вже реалізовані спільні міжнародні проєкти й висловив надію, що нинішній візит високого представника Чеської Республіки відкриє новий етап академічної співпраці ДНУ з чеськими закладами вищої освіти та науковими установами.

Наразі наш Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара є центром освітньо-наукового співробітництва в Центральній Україні з Чеською Республікою. Саме з нашим центральним класичним університетом усього дніпровського регіону у чеських закладів склався найбільш багатосторонній контакт різного формату, – повідомив Віктор Гассо. – Подібну реальну імплементацію міжнародного партнерства ми прагнемо розвинути й з іншими чеськими університетами. До прикладу, з Університетом імені Масарика у м. Брно чи з Університетом Томаша Баті в м. Злін, де добре представлені технічні галузі. Співпраця з ними була би неабияк цікава фізтехівцям ДНУ, особливо нашим ракетникам-двигунобудівникам, – підкреслив в.о. проректора Віктор Гассо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram