Версія для друку

Підготовка спеціалістів для реабілітації дітей

23 січня Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара уклав угоду з Комунальним некомерційним підприємством «Міська дитяча клінічна лікарня №6 Дніпровської міської ради». Із такою ініціативою виступили спеціалісти факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ.

Офіційний документ підписали ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та генеральна директорка КНП «МДКЛ №6» ДМР Вікторія Кулик. Угода сприятиме професійному розвитку здобувачів освіти медичного спрямування, що навчаються у ДНУ. Відповідно до двостороннього договору запланована спільна організація медичної та реабілітаційної допомоги населенню регіону, а також різні заходи з підвищення рівня підготовки та перепідготовки медичних кадрів; співробітництво в наукових проєктах (проведення спільних науково-практичних конференцій, семінарів); підготовка науково-методичних та навчально-методичних матеріалів; участь представників КНП «МДКЛ №6» ДМР у роботі атестаційних комісій ДНУ тощо.

Наразі два випускники факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ вже працюють за фахом у міській дитячій клінічній лікарні №6, де надається допомога маленьким пацієнтам, що мають вроджені проблеми та належать до групи особливої підтримки.

Звичайно, ми зацікавлені у розширенні штату професійних кадрів – молодих спеціалістах, які готові працювати з дітками. Щоби постійно навчаючись новому, надавати допомогу молодим українцям з обмеженими можливостями задля їхньої адаптації у побутових умовах. Маємо на це багато запитів від батьків, які прагнуть, аби їхні діти були пристосовані до навколишнього середовища і змогли як повноцінні громадяни долучитися до соціально-економічного життя, щоби допомогти рідній країні максимально швидко вийти із кризи. Власне, зробити свій фаховий внесок у розвиток України усі студенти-медики, що прагнуть повернути здоров’я дітлахам, можуть іще під час навчання як асистенти наших практикуючих лікарів, – відзначила директорка клініки Вікторія Кулик.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара так само сподівається на активізацію співпраці зі стейкхолдерами для кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, – підтвердив ректор ДНУ Сергій Оковитий. – Тому що, з одного боку, ми бачимо великий попит на наших молодих фахівців із лабораторної діагностики, фізичної та ерготерапії, медичних сестер, а з іншого – самі студенти та їхні батьки дуже зацікавлені у працевлаштуванні за здобутим фахом. Тому подібна співпраця з міською дитячою лікарнею №6 надає нашим студентам можливість через елементи дуальної освіти вже на старших курсах долучатися до професійної діяльності за своїми спеціальностями, – підкреслив Сергій Іванович.

Попри те, що спеціальності 223 Медсестринство, 224 Технології медичної діагностики та лікування, 227 Фізична терапія, ерготерапія та 229 Громадське здоров’я ми відкривали ще у мирний час, зараз підготовку фахівців успішно пристосовуємо до умов війни. Уже укладено меморандум про співпрацю у сфері медичної реабілітації із Державною установою «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України по Дніпропетровській області», де наші майбутні фахівці можуть стажуватися у роботі з пораненими військовослужбовцями. Однак у нас є чимало студентів, які виявляють бажання профільно працювати не з дорослою категорією, а займатися саме педіатричною практикою, – додала в.о. декана факультету медичних технологій діагностики та реабілітації Ольга Воронкова.

Зазначимо, за нинішньою угодою з міською дитячою лікарнею №6 студенти медичного спрямування з ДНУ набуватимуть практичних навичок з надання медичної та реабілітаційної допомоги (проведення лікувально-діагностичного процесу, здійснення обходів, консультацій пацієнтів, організація консиліумів тощо) на базі структурних підрозділів КНП «МДКЛ №6» ДМР. Зокрема, зможуть працювати у робочих приміщеннях, лабораторіях та кабінетах функціональної діагностики, використовуючи професійне обладнання й інструментарій лікарні.

Зважаючи на стан матеріальної бази після реконструкції, наша лікувальна установа може конкурувати з такими відомими центрами, як «Охмадит» у Києві чи «Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна» у Трускавці. Наразі за угодою із Секретаріатом Кабінету Міністрів України очікуємо додаткове поповнення медичного устаткування. У планах також командна закордонна поїздка для знайомства із іноземними реабілітаційними центрами, що повністю відповідають протоколу лікування таких пацієнтів, як у нас, – розказала Вікторія Вікторівна про перспективи розвитку галузі відновлювальної медицини для дітей у Дніпрі.

До речі, особисто ознайомитися із сучасним обладнанням майбутні ерго- та фізичні терапевти ДНУ зможуть невдовзі під час практичних занять на базі партнерського медичного закладу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram