Версія для друку

Блискучий захист магістрів-журналістів!

Успішними захистами випускних кваліфікаційних робіт закінчили навчання на факультеті систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара випускники-магістри спеціальності «Медіакомунікації».

Студентські доповіді продемонстрували оригінальність підходу до вивчення актуальних тем сучасного медійного дискурсу, що іноді супроводжувалися несподіваними емоціями. Представлені дослідження проникнуті авторськими знахідками, креативними рішеннями, неординарними трактуваннями подій сьогодення.

Дякуємо за набутий досвід. Завдяки вашій працьовитості й старанності результат виявився найкращим і перевершив очікування:

- Ян Андрусенко (науковий керівник – доцентка Оксана Гудошник) визначив і схарактеризував особливості створення медійного продукту на прикладі телевізійної програми «Сходження» (канал D1, м. Дніпро), а також здійснив спробу проаналізувати трансформації, яких зазнала спортивна журналістика під час війни.

- Робота Катерини Боєвої (науковий керівник – доцентка Лілія Темченко) присвячена формам репрезентації жінок на війні – від Другої світової до російсько-української. Детально розглядалися не тільки типологія образів, а й особливості репрезентації війни через жіночий досвід, актуалізована низку проблем, як-то: етичні порушення у висвітленні теми “жінка на війні” в сучасних медіаматеріалах.

- Досліджуючи феномен інтерактивності цифрових новин, Олександр Верескун (науковий керівник – доцентка Лілія Темченко) залучив сучасні матеріали інтернет-видань та детально проаналізував їхні інтерактивні складники.

- Катерина Девятко (науковий керівник – доцентка Оксана Кирилова) зробила спробу виокремити комунікативні прийоми та методи, які підвищують ефективність виступів на платформі TED та сприяють налагодженню відкритої комунікативної співучасті між учасниками комунікативних актів. Виклад тексту дослідження відзначився розумінням специфіки наукового дискурсу щодо питань медіаграмотності та медіаосвіти.

- Ольга Долгова (науковий керівник – доцентка Юлія Гаркавенко) запропонувала аналіз функціонування британських медіа на сучасному етапі, аналіз лінгвістичних концептів, які відображають суть досліджуваного питання у британських медіа, а також гетеростереотипних уявлень британців про українців у контексті теми дотримання прав людини в Україні в умовах війни. На практиці розглянуті приклади медійного висвітлення образів людей, які належать до ЛГБТК(ІА+) спільноти в Україні, внутрішньо переміщених осіб та біженців, дітей.

- Олексій Доніченко (науковий керівник – доцентка Лілія Темченко) присвятив свою роботу дослідженню культурологічного складника інформаційного простору сучасної України.

- Антон Маринюк (науковий керівник – доцентка Людмила Хотюн) особливу увагу в дослідженні зосередив на сучасній концептуальній фотографії, її впливі на культурний та соціальний розвиток суспільства через детальний аналіз принципів функціонування українських музеїв та художніх галерей. Також магістрантом проаналізовано роботи знакових фотомитців, що були задумані і реалізовані у рамках прискорення соціальних реформ.

- Робота Данила Натолоки (науковий керівник – доцентка Людмила Хотюн) вмістила конкретні спостереження й міркування щодо самореклами, просування контенту через платформу TikTok.

- Альона Павлюк (науковий керівник – доцентка Оксана Кирилова) дослідила результати медіаактивності українських лідерів думок щодо ефективності взаємодії з аудиторією в соціальних мережах, а також проаналізувала фактори, що визначають ефективність їх впливу.

- Робота Дар’ї Попкової (науковий керівник – доцентка Оксана Кирилова) присвячена дослідженню ролі мемів у комунікації під час кризових ситуацій, зокрема російсько-української війни. Визначено, що меми можуть бути ефективним спротивом фейкам і дезінформації, можуть функціонувати як форма вираження новин, що привертає увагу до інформаційних подій та соціально важливих явищ.

- Специфічним явищам виробництва новин у гібридному медіасередовищі на основі вивчення теоретичного підґрунтя та перевіреною реальною медійною практикою комерційних підходів на прикладі детального аналізу медіадіяльності проєкту NV присвячена робота Ніколь Савченко (науковий керівник – доцентка Оксана Кирилова).

- Олександр Укальський (науковий керівник – доцентка Людмила Хотюн) схарактеризував особливості сприйняття інтерв’ю, враховуючи психологічні фактори в українських реаліях війни. Варто зазначити, що Олександр має бакалаврську освіту психолога.

- Воєнну блогосферу в Україні дослідив Микита Шмалько (науковий керівник – доцентка Алла Бахметьєва). Проналізувавши авторський контент вітчизняних воєнних блогерів на відеохостингу YouTube, магістрант зробив спробу порівняльного аналізу воєнних блогерів за популярністю, професійними ознаками та впливу на формування порядку денного як в мережевому середовищі, так і в класичних ЗМІ.

Вітаємо наших студентів із вдалим завершенням навчання. Нехай магістерський диплом стане перепусткою до кар’єрного злету, здійснення мрій, бажань, очікувань. Дякуємо за співпрацю!

Завідувачка кафедри
масової та міжнародної комунікації
Людмила Хотюн


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram