Версія для друку

Webometrics-2024: ДНУ у ТОП-15 ЗВО України

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара увійшов до 15-ки кращих українських університетів за даними авторитетного міжнародного рейтингу Webometrics Ranking of World Universities-2024, опублікованого Cybermetrics Lab, дослідницькою групою Національної дослідницької ради Іспанії (CSIC).

Зокрема, у січневій редакції Webometrics 2024 (January 2024 Edition 2024.1.0) наш університет посів 13-у сходинку в загальноукраїнській таблиці ЗВО. Таким чином, Дніпровський національний університет зберігає лідерську позицію серед дніпровських регіональних ЗВО і навіть покращив свої показники, піднявшись на три пункти, порівняно з минулорічною (липневою) версією рейтингу.

Заклади вищої освіти Дніпра у 2024 році посіли наступні сходинки:

13 місце – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

19 місце – Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

45 місце – Український державний хіміко-технологічний університет

49 місце – Національна металургійна академія України

65 місце – Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

72 місце – Університет імені Альфреда Нобеля

77 місце – Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

118 місце – Дніпропетровська медична академія

130 місце – Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

169 місце – Дніпропетровський державний аграрно економічний університет

178 місце – Університет митної справи та фінансів

224 місце – Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

234 місце – Дніпропетровський гуманітарний університет

241 місце – Дніпропетровський державний інститут фізичної культури і спорту

242 місце – Дніпропетровська консерваторія імені М. Глінки

259 місце – Дніпропетровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини

Загалом у першому виданні 2024 року, що містить інституційні ідентифікатори RoR, аналізувалася представленість у вебпросторі більш ніж 32000 університетів світу. Від України фахово оцінювалися вебіндикатори 299 ЗВО.

Традиційно Webometrics 2024 укладався за спеціальною методикою, розробленою у відповідності до визначених ЮНЕСКО Берлінських принципів рейтингування закладів вищої освіти (Berlin Principles on Ranking of Higher Education Institutions). Оцінювання інтеграції університетів країн світу в мережі Інтернет проходило за трьома показниками: visibility (видимість) – кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на вебсторінки установи (розраховується за показниками інструментів Ahrefs та Majestic) – 50%; transparency (прозорість) – кількість цитат топ-авторів установи (310 найкращих авторів за винятком перших 20) за Google Scholar Citations – 10%; excellence (якість) – кількість статей дослідників установи, які входять до 10% найбільш цитованих у 27 дисциплінах за розрахунками Scimago (за період 2018-2022) – 40%.

Webometrics Ranking of World Universities – найбільша на сьогодні система рейтингу світових ЗВО, що опрацьовує їхні вебіндикатори на основі незалежних, об'єктивних і відкритих даних в інтернет-мережі. Класифікація проводиться двічі на рік – у січні та в липні. У ранжуванні, зокрема, враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайтів університетів, зовнішні посилання та цитованість цих ресурсів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram