Версія для друку

Цінне поповнення фонду бібліотеки літературою від діаспори

Наукова бібліотека Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара отримала дарчу колекцію видань з історії та культури українського народу, виданих закордоном членами української діаспори. Передача книг стала можливою за сприяння випускника ДНУ – голови Дніпропетровської обласної організації Національної спілки письменників України, головного редактора літературно-мистецького журналу «Бористен» Фіделя Сухоноса.

Цікаву підбірку з 50 видань Дніпровському національному університету подарувала пані Світанна Свириденко зі штату Коннектикут (США). До колекції увійшли наукові видання 50-70 рр. ХХ ст. з історії, етнології, географії, біографістики, а також художні твори. Деякі з цих примірників мають унікальні дарчі написи та нотатки власників – родин українців – цілого покоління, якому зараз далеко за 80.

Тут є видання, які побачили світ в різних частинах нашої планети: Австралії, Новій Зеландії (хоч і не так багато), однак, в основному, це США, Канада, Західна Європа, Німеччина, Аргентина, Бразилія. Усі вони видавалися на гроші емігрантів – трудові центи наших людей. На превеликий жаль, через війну сьогодні ми також маємо досвід сучасної української еміграції. Тож добре розуміємо, наскільки непросто, коли людина прибуває в чужу країну. І я додам від себе одну сентиментально-емоційну історію. Мені розповідав Петро Палюх, який зараз живе в штаті Нью-Джерсі: «От ми підбивали економічні родинні надходження й витрати, і батько завжди казав – це долар на Організацію українських націоналістів і на видання нашої літератури». Так що тут трудові копійки наших людей – підкреслив Фідель Анатолійович.

На важливості зв’язку із українським закордонням як з культурної, так і з історичної точок зору також наголосив в.о. декана історичного факультету ДНУ доктор історичних наук, доцент Дмитро Архірейський.

Добре, що українська діаспора підтримує нас. Ми дуже сподіваємося, що в теперішніх умовах, коли на боці України весь прогресивний світ, українська громада закордоном відродиться. І ми будемо, як два крила одного птаха, підносити українську справу до висот. Нинішній подарунок стане чудовим поштовхом до цього. Зі свого боку, ми обов’язково інтелектуально опрацюємо, осмислимо цю книжкову колекцію, серед якої є дуже багато історичної літератури. Й, можливо, у нас виникнуть нові цікаві ідеї, думки чи навіть цілі наукові проєкти, – відзначив Дмитро Володимирович.

Знайомство з історією України – наразі надзвичайно актуальне питання для всього світу, вважає директорка наукової бібліотеки ДНУ Людмила Лучка.

Кожне видання тут – це справжнє джерело знань з історії країни та книговидавничої справи. Колекція, однозначно, є цінною за своїм змістом і хронологічними межами, за авторством та за укладачами. Нам дуже приємно, що до книгозбірні ДНУ надійшов такий корисний дарунок. Подаровані книги будуть передані до відділу іноземної літератури, де значно поповнять колекцію діаспорних видань, що цілісно формувалася у нашій бібліотеці. Маємо надію, що усі ці видання знадобляться для подальших креативних студентських проєктів, – наголосила Людмила Миколаївна.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram