Версія для друку

Тренінг «Медіаграмотність під час війни: фейки та медіабезпека»

20 лютого студенти-журналісти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара вчергове взяли участь у тренінгу в Дніпропетровській обласній організації Національної спілки журналістів України.

Поновити знання й уміння, набути нових навичок із медіаграмотності та медіабезпеки під час війни колег-початківців запросила випускниця факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ Марина Бойко, яка нині представляє громадську організацію «ГОЛОС ПРО».

Однією з ключових битв у будь-якій війні є інформаційна боротьба проти ворожої дезінформації. Сьогодні в інформаційному просторі фейки ширяться щодня, і навіть людина з розвиненим критичним мисленням може легко потрапити на гачок пропаганди, коли просто гортає стрічку в соцмережах.

Як перевіряти інформацію і розпізнавати фейки? Як протистояти інформаційним загрозам, захистити свою аудиторію від неправдивої інформації? У живій дискусії, що супроводжувалася активним обговоренням, обстоюванням думки, аргументацій, студенти розібралися із завданнями разом із тренеркою Мариною Бойко.

Аби розпізнати фейки та запобігти їхньому поширенню студентам було запропоновано перелік простих правил дотримання, як-то:

- переходити за посиланнями;

- звертати увагу на дату публікації;

- читати більше, ніж заголовок;

- дотримуватися правил інформаційної гігієни;

- звертати увагу не тільки на те, ЩО написано, але ЯК написано;

- перевіряти особу експерта тощо.

Участь студентів у тренінгу була передбачена планом практичних занять із навчальної дисципліни «Політична журналістика».

Дякуємо Марині Бойко за чудову нагоду отримати додаткові теоретичні знання, вдосконалити практичний досвід щодо медіабезпеки.

Завідувачка кафедри масової та міжнародної інформації
Людмила Хотюн


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram