Версія для друку

Він випереджав свій час

«Хочеться жити довго, працювати, творити, внести свою лепту в скарбницю цього дивовижного життя… Хай живе прекрасне сьогодення нашої країни та ще прекрасніше її майбутнє»

Л.В.Писаржевський

У лютому 2024 року хіміки Дніпропетровщини відзначають 150-річчя з дня народження видатного ученого, педагога, громадського діяча – академіка Лева Володимировича Писаржевського (13.02.1874 – 23.03.1938).

Його внесок у розвиток освіти і науки у нашому місті важко переоцінити. Достатньо згадати причетність Лева Володимировича до створення у 1918 році нашого університету, хімічним відділенням якого та кафедрою неорганічної хімії він керував упродовж 10 років. За ініціативи Л. В. Писаржевського було також відкрито хімічний факультет і у Гірничому інституті, який згодом у 1930 році реорганізували в Дніпропетровський хіміко-технологічний інститут (нині увійшов до складу Українського державного університету науки і технологій) – потужну кузню інженерно-технічних кадрів для хімічної промисловості країни .

Лев Володимирович, безпосередньо чи через своїх найближчих учнів, брав участь у створенні низки й інших наукових та навчальних закладів. Серед них варто відзначити організацію у 1927 році Українського інституту фізичної хімії, одного з перших науково-дослідницьких закладів не лише в нашому місті, а і в країні. Пізніше цей інститут був підпорядкований Академії наук УРСР і після Другої світової війни переведений у м. Київ, а в 1938 році Інституту фізичної хімії присвоїли ім`я засновника і незмінного керівника – Л. В. Писаржевського.

Неординарна особистість, надзвичайно талановитий та невгамовний учений, він визначив стратегічні напрями наукових досліджень однодумців та їх послідовників на багато десятиліть уперед. За вдалою метафорою академіка Д. П. Коновалова, Лев Володимирович мав надприродну здатність «бачити електрони». Це дозволило йому революційно поєднати електронну фізику з іонною хімією і дати вичерпне пояснення фізичної сутності хімічних процесів. Ці пояснення якісно збігаються з сучасними уявленнями, але були передбачені Л. В. Писаржевським задовго до появи квантової хімії, статистики Фермі та інших прогресивних методів сьогодення.

Постать видатного ученого належним чином вшанована в Дніпровському національному університеті. Свого часу гранітна плита з його зображенням була розміщена на пантеоні академіків біля І корпусу. На фасаді корпусу №2, де тривалий час розміщувався хімічний факультет, встановлено барельєф.

Видана монографія «Академік Лев Володимирович Писаржевський», створена експозиція-меморіал у холі корпусу №16, фрагмент якої наведено нижче.

Професор кафедри фізичної, органічної та неорганічної хімії
Віктор Варгалюк,
завідувачка кафедри доцентка Надія Стець


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram