Версія для друку

Зустріч з письменницями

Нещодавно в науковій бібліотеці в рамках проекту «Тобі мій талант, рідний університете», започаткованого Дніпропетровською обласною організацією Національної спілки письменників, відбулася четверта зустріч.

Студенти факультету суспільних наук і міжнародних відносин і фізико-технічного факультету, які займаються літературною діяльністю, гості та співробітники бібліотеки мали змогу познайомитись з двома талановитими письменницями, випускницями нашого університету, співзасновницями видавництва «Дружко», які докладають багато зусиль до об’єднання творчих людей нашого краю (клуб «VivArt», проект «Арт Виклик») Марією Дружко і Євгенією Яворською.

Захід розпочала директорка наукової бібліотеки Олеся Гончара Людмила Лучка і завідувачка відділу обслуговування Світлана Соболь. Вони привітали гостей і коротко ознайомили з творчістю письменниць.

Пані Марія пише вірші, прозу, літературно-критичні статті; видала 6 поетичних збірок, авторка дитячих творів і казок. Вона є лауреаткою багатьох літературних премій, в тому числі Міжнародної премії Олеся Гончара (2008), літературної премії Валер’яна Підмогильного (2012).

Марія мала з дитинства дві мрії: стати письменницею і написати роман, а отже і вступити на філологічний факультет нашого університету, як і її улюблені письменники Олесь Гончар і Павло Загребельний. Заповітні мрії здійснились: в 2004 році пані Марія почала писати роман «Шейла», а в 2008 році вона його закінчила, і коли вона була на 3-му курсі університету її прийняли до Спілки письменників.

В творчому доробку Марії Дружко є ще один роман – «Полювання на тура» (2017). Авторка зазначає: «Тури – це тварини, що живуть на території України, на Поліссі. Тур – символ сили, енергії, позитиву. Тур – це символ української людини, яка може дати собі раду. Полювання на тура – це полювання на нас з вами. В цій книзі реалії переплітаються з фантазією, одним словом «магічний реалізм».

Ще Марія Дружко поділилася, що коли читає книгу, то читає її мінімум 3 рази: як читач, як редактор і як письменник.

Пані Марія зізналась, що в її житті університет відіграв важливу роль. Про це свідчать її слова: «Якби не було в моєму житті сторінки університету – не знаю, чи стала б письменницею і написала романи».

Інша гостя – письменниця Євгенія Яворська пише, в основному, в жанрі новели й короткої розповіді. Вона лауреатка Всеукраїнської премії ім. О. Кравченко (Девіль), Кам’янської міської премії в галузі культури «Мистецьке перевесло», має спецвідзнаку ім. Олеся Гончара (за версією журналу «Бористен»), авторка книжок «Рецепт щастя», «Алхімія долі», «Лелечий дім», «Етюди».

Пані Євгенія звернула увагу на книгу «Лелечий дім» і наголосила, що вона є для неї особливою: «Обкладинку для книги малював мій чоловік, який не є художником, а дизайнером і який нині на фронті. Книга видана двома шрифтами: пласким друкованим і шрифтом Брайля. «Лелечий дім» був презентований в інтернаті для незрячих дітей. Діти були в захваті від нового твору».

На думку обох письменниць, українська література є, вона розвивається, і стала навіть цікавішою, порівняно з літературою до 2014 року.

В кінці заходу всі бажаючі мали змогу придбати книги письменниць з їхніми автографами і зробити фотографії на пам’ять.

Бажаємо, щоб надалі було більше таких зустрічей в приємному колі і в затишній атмосфері.

Письменницям бажаємо творчої наснаги і мати багато шанувальників їх літературної творчості.

Наукова бібліотека


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram