Версія для друку

DNU_Fest про необмежені освітні можливості

Майже студентами відчули себе випускники і старшокласники двох дніпровських ліцеїв, відвідавши під час Фестивалю освіти і науки DNU_Fest лабораторії та аудиторії факультетів ДНУ.

90 ліцеїстів із Дніпровського ліцею № 91 та СЗШ № 97 імені П.І. Шкідченка Дніпровської міської ради відвідали фізико-технічний, хімічний, біолого-екологічний, історичний факультети та факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства. Кожен випускник відвідав по 2 факультети відповідно своїм уподобанням.

На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства майбутні вступники відвідали іменні аудиторії-музеї, відзначили, що перебувати в таких аудиторіях – це справжнє задоволення. В аудиторії імені Павла Загребельного поговорили про відомі романи письменника та історію створення аудиторії. В аудиторії імені Олеся Гончара школярі почули про відомого випускника нашого університету, роки його навчання, історію кохання, а у фольклорно-етнографічній – дізналися про цікаву студентську практику, ознайомились із виконаними науковими проєктами студентів. Зустріч для допитливих старшокласників проводила кандидат філологічних наук доцентка Катерина Корнілова.

На історичному факультеті в.о. декана доктор історичних наук Дмитро Архірейський розповів ліцеїстам про спеціальності та освітні програми, за якими буде здійснюватися набір вступників цього року, також гості ознайомилися із археологічною, геологічною та етнографічною колекціями факультету.

Особливо зацікавила, сподіваємося, майбутніх студентів розповідь від студентів нинішніх про специфіку наукових досліджень археологічних експедицій, про особливості побуту в польових умовах та романтику професії археолога. Також школярі побачили добірку артефактів культур бронзової доби, сарматського періоду та часів українського козацтва.

Цікавими експериментами дивували хіміки. На хімічному факультеті ліцеїсти побачили апарат Сокслета для екстрагування з рослинної сировини та безпосередньо процеси екстракції. Захопив і процес цинкування монет, коли протягом лічених хвилин монета змінювала колір від золотавого до білого. Досліди ліцеїстам демонстрував доктор хімічних наук, професор Віталій Пальчиков, який очолює НДІ хімії та геології.

Також в сучасній хімічній лабораторії школярі побачили роботу приладу для вимірювання температури плавлення, для тонкошарової хроматографії та ультрафіолетового синтезу лікарських речовин.

Доктор хімічних наук професор Віктор Федорович Варгалюк розповів про Льва Писаржевського, основоположника наукових шкіл з хімічних наук в нашому класичному університеті.

Для солодких спогадів про відвідування хімічного факультету «на закуску» залишили кафедру харчових технологій, де пригощали крафтовим полуничним сорбетом та морозивом, виготовленим власноруч. Асистентка кафедри Ірина Гончаренко та майбутні технологи харчових підприємств розповідали про молекулярну кухню, зокрема продемонстрували технологію виготовлення штучної червоної ікри та запропонували гостям власноруч виготовити делікатес.

Знайомство із біолого-екологічним факультетом розпочалося на кафедрі мікробіології, вірусології та біотехнології. Тут кандидатка біологічних наук доцентка Ніна Курагіна показала ліцеїстам молекулярно-генетичні методи дослідження плазмід бактерій. Кожен охочий міг роздивитися мікроорганізми в потужні електронні мікроскопи.

На кафедрі біохімії та фізіології завідувачка кафедри, докторка біологічних наук професорка Галина Ушакова запросила до біохімічної лабораторії. Ліцеїсти ознайомилися з методикою центрифугування, з принципами проведення біохімічних аналізів. Спробували власноруч внести проби на планшет за допомогою дозатора. Також зацікавленим випускникам розповіли про освітні програми біолого-екологічного факультету.

 

І звісно, ліцеїсти не могли оминути легендарний фізтех. На факультеті їх зустрічав в.о. декана доктор технічних наук професор Анатолій Санін. Разом із завідувачем кафедри двигунобудування доктором технічних наук професором Юрієм Мітіковим вони розповіли про освітні програми за спеціальністю Авіаційна та ракетно-космічна техніка. Потім юнаки та дівчата ознайомилися з обʼєктом вивчення за освітньою програмою Проектування, виробництво і експлуатація безпілотних систем і комплексів – а саме із безпілотниками, які проєктують і виготовляють безпосередньо на фізико-технічному факультеті. Кандидатка технічних наук доцентка Олена Карпович разом зі студентами продемонструвала основні технології та обладнання, доступні студентам фізтеху на практичних заняттях. Багато цікавинок побачили школярі й у лабораторія 3D-друку та лабораторії авіоніки і безпілотних систем. Студенти й аспіранти, які працювали за проєктом «Студентська ракета», разом із очільником проєкту кандидатом технічних наук доцентом Олексієм Куликом розповіли про проектування, виготовлення і випробувальні запуски студентських ракет.

 

Потім учні Дніпровського ліцею № 91 та СЗШ № 97 імені П.І. Шкідченка ознайомилися із локаціями всіх факультетів у ботанічному саду.

Факультети презентували:

• сучасні освітні програми ДНУ;

• міжнародні програми академічних обмінів;

• карʼєрні можливості випускників;

• простір для творчості й самореалізації.

Відвідувачі фестивалю поспілкуватися із ректором, студентами й викладачами факультетів, взяли участь у різноманітних тематичних інтерактивах та отримали незабутні враження від івенту.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram