Версія для друку

Стипендія імені Фулбрайта на дослідження колективної травми українців

Доцентка кафедри педагогічної та вікової психології ДНУ Наталя Фролова стала єдиним психологом з України, який виборов престижну стипендію Фонду Фулбрайта (США) у 2023-2024 н.р. Протягом дев’яти місяців вона проводила важливі для українців наукові дослідження в Університеті Каліфорнії у місті Ірвайн, працюючи під керівництвом академіка та почесної професорки університету, одного з кращих кризових психологів у світі Роксани Коен Сільвер.

Усіх без винятку торкнулася війна, і всі мають цю колективну травму, – говорить Наталя Фролова. – Я присвятила себе дослідженню цього психологічного феномену, оскільки він має каскадний характер. Наприклад, чоловік або син в армії гине, будинок зруйнований, люди вимушені покинути свої домівки – і все це через війну. Ці каскадні події дуже сильно впливають на людей. Як наслідок, реакції українців відрізняються від реакцій людей на колективну травму в інших країнах. І я була в США, щоб вивчати цей процес колективної травматизації, щоб побудувати систему, яка допоможе людям бути сильними і стійкими після закінчення війни, тому що війна рано чи пізно закінчиться.

Вітальний захід в Університеті Каліфорнії для запрошених науковців Програми імені Фулбрайта

Перебуваючи у США, Наталя Вікторівна у листопаді 2023 року в Лос-Анджелесі взяла участь у роботі Міжнародної спільноти вивчення травматичного стресу (ISTSS). Частиною місії нашої науковиці були презентації із висвітлення особливостей досвіду травматизації українців під час військових дій у країні для:

– демократів округу Оріндж

– університетської синагоги

– членів наукової лабораторії професорки Роксани Коен Сільвер

– спільноти української діаспори у місті Лос-Анджелес.

До другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну, у лютому 2024 року, одночасно в Україні та США проводилося емпіричне дослідження з вивчення особливостей проживання досвіду колективної травматизації цивільним населенням. Воно було погоджене з Інституційною наглядовою радою Університету Каліфорнії на основі сертифікації доцентки ДНУ Наталі Фролової у The Collaborative Institutional Training Initiative (CITI Program).

Із публікаціями про Наталю Фролову на сайті Університету Каліфорнії можна ознайомитися за посиланнями:

http://surl.li/tuiwv

http://surl.li/tuixh

Радіопрограма за участю Наталі Фролової: https://www.kuci.org/podcastfiles/984/Frolova11-28-23.mp3

За інформацією сайту Університету Каліфорнії, відділ міжнародних зв’язків та академічних обмінів


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram