Версія для друку

Облаштування гуртожитків ДНУ для згуртованості громад

Спортивна зала, більярдний стіл, дитячий майданчик, бесідка – це сучасний етап облаштування колег-освітян із релокованих ЗВО. Приїхавши в березні-квітні 2022 року до гуртожитків ДНУ, педагоги, співробітники і студенти Донбаського державного педагогічного університету та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля не мали навіть найнеобхіднішого. Тоді колектив Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, міжнародні й українські благодійні організації, такі як Міжнародна організація з міграції, ACTED, Пролісок, АрмТайм та інші, допомагали із постачанням питної води, харчових продуктів, мийних засобів, побутової техніки. Наступним етапом став ремонт кімнат та санвузлів, а тепер на часі – турбота про дозвілля і моральний клімат у громадах. Тож у гуртожитках ДНУ реалізується проєкт від МОМ для згуртованості громад у місцях компактного проживання.

Ректор ДНУ Сергій Оковитий, оглянувши ремонти в гуртожитках, розташованих на вул. Ніла Армстронга, згадує:

- Від зими 2022 року, коли ми поселили в гуртожитках ДНУ 360 викладачів і членів їхніх сімей із Сєвєродонецька, Слов’янська і Бахмута, ми налагодили звʼязки із українськими та міжнародними благодійними організаціями. Дехто з наших колег вже вдруге з 2014 року шукав прихисток в іншому місті, й ми прагнули максимально допомогти співвітчизникам. Міжнародна організація з міграції постійно надавала допомогу із облаштування побуту тимчасово переміщених освітян і студентів, а наші ремонтні бригади долучалися до проведення робіт. Сьогодні ми бачимо не тільки відремонтовані сховища, кімнати, коридори, душові, а й обладнані ігрові кімнати, тренажерні зали, місця для колективного відпочинку. Зауважу, що і студенти ДНУ, які приїхали з тимчасово окупованих територій та зони бойових дій також користуються всім спектром підтримки, про яку ми сьогодні говоримо. Ми прагнемо додати комфорту життю колег у гуртожитках та щиро зичимо їм повернутися в свої рідні міста після нашої Перемоги.

Владислав Кагал, керівник напряму підтримки місць тимчасового проживання (МТП) на сході України Міжнародної організації з міграції при ООН, розповів про спільну роботу протягом воєнних років:

- Міжнародна організація з міграції має багато відділів, ми здійснюємо багатоцільову підтримку. І гуртожитки ДНУ – це такий гарний приклад співробітництва декількох відділів МОМ та університету, тому що посприяли налагодженню побуту і відділ, який займається ремонтами, і відділ, відповідальний за гігієну водопостачання, і відділ управління і координації МТП, і господарські та ремонтні служби ДНУ, коменданти гуртожитків, керівництво університету.

Ми надавали грошові гранти на заміну вікон, сантехніки, на ремонти, видавали певні товари. Сьогодні МОМ реалізує проєкт «Згуртованість громад». Адже ми розуміємо, що люди вже живуть тут більше двох років, і постала проблема соціалізації та відпочинку. Сьогодні ви бачили спортивну залу, відремонтовану й оснащену за цією програмою, ми зробили кілька кімнат для відпочинку, тренувань та дозвілля, розмістили там тренажери, пуфики, телевізор, настільні ігри. Сподіваємося, що завдяки цьому мешканцям гуртожитків буде комфортніше.

Джерелом альтернативного живлення – сонячними батареями на гуртожитку № 7 задоволений комендант Віктор Доценко. Він говорить, що під час блекаутів завдяки накопиченій в акумуляторах електроенергії, у мешканців буде можливість зарядити телефони та попити теплого чаю. Також Віктор Іванович продемонстрував новенькі щитові та відремонтовані душові кімнати.

Директорка студмістечка ДНУ Яна Торовик говорить, що протягом 2023 року завдяки допомозі від благодійних організацій МОМ, ACTED, Пролісок було замінено 101 вікно, для користування тимчасово переміщеними викладачами, співробітниками і студентами надано 19 холодильників, 11 газових та 5 електричних плит, 54 водонагрівачі, 9 пральних машин, 2 генератори та згадані вище 3 комплекти сонячних батарей.

За словами директорки студмістечка, спільними зусиллями благодійників та університетських служб і бригад адміністративно-господарчої частини:

- відремонтоване бомбосховище в гуртожитку №1;

- відремонтована та оснащена меблями та іграми актова зала в гуртожитку №2;

- зроблений капітальний ремонт покрівлі в гуртожитку №3;

- відремонтовані 2 поверхи (кімнати, коридори, кухні, душові, вбиральні) в гуртожитку №5;

- виділені кошти на матеріали для облаштування душових у гуртожитку №6;

- здійснені ремонти кімнати відпочинку, щитової, душових, спортивної зали, придбані тренажери в гуртожитку №7.

Роботи з благоустрою тривають.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram