Версія для друку

Українсько-данська програма «УкраїнаМрії»: участь студентів історичного факультету

Катерина Овчаренко, студентка ІІІ курсу освітньої програми «Історична україністика та прикладна історія», наразі бере участь у навчальній програмі «УкраїнаМрії», яку організовує Українсько-данський молодіжний дім. Цьогоріч проєкт охоплює громади Дніпропетровської та Запорізької областей. Його мета – сприяти участі молоді у відновленні та розвитку цих регіонів, а також впроваджувати інклюзивні підходи до цієї роботи.

Учасники програми мають об'єднатися та створити локальні проєкти, спрямовані на розвиток своїх регіонів. Катерина пройшла три етапи навчання й отримала запрошення до наступного етапу, який передбачав поїздку (9-19 травня) до Копенгагена (Данія). Завданням цієї навчальної експедиції було ознайомитися з досвідом данців, аби імплементувати ці практики у проєкти учасників.

Наша команда працює над історичним проєктом, метою якого є залучення молоді до пізнання історії своїх регіонів. Наразі я не можу розкрити деталі концепту, адже проєкт ще перебуває у стадії розробки та активно вдосконалюється, – розповідає Катерина.

Під час поїздки в Данію учасники відвідали різні інституції. Наприклад, DUF – парасолькова організація, що підтримує 80 данських громадських організацій та лобіює інтереси громадського сектору в органах державної влади. Також побували в: Данському інституті культури (DCI), Youth Democracy House, Данській народній школі, Danish Refugee Council Youth, Urban 13, Українському домі у Данії. Учасники відвідували різні воркшопи, лекції та екскурсії.

Одним із найважливіших пунктів нашого маршруту був Парламент королівства Данії. Екскурсію для нас провела Ґунвор Вірбо, депутатка з соціал-демократичної партії. Наприкінці екскурсії ми ставили їй запитання про те, як функціонує Парламент зсередини, розповідали, як живе та розвивається українська молодь під час війни. Вона виявила до нас щиру відкритість і дякувала українцям за мужність протистояти ворогу. Після нашого візиту 16 травня Ґунвор Вірбо виступила в Парламенті, де згадала про зустріч з нами та підкреслила, що подальша підтримка Данії є дуже важливою для України. Таку ж зацікавленість побачили від міністра з розвитку та кооперації Дана Йоргенсена, з яким мали зустріч у Міністерстві закордонних справ.

Катерина відзначила, що була приємно вражена можливостями данської молоді брати участь у життя місцевих громад. Студентські ради мають можливість безпосередньо спілкуватися з мерією міста через електронні листи та отримувати швидкий зворотний зв'язок щодо затвердження/незатвердження своїх проєктів. Ця зручна та прозора система дає молодому поколінню відчуття, що їхній голос дійсно може бути почутим та врахованим.

Деякі практики, з якими я ознайомилася в Копенгагені, вже впроваджую у своїй діяльності. А отримані знання та заряд енергії для мене є дуже цінними. В Данії я все більше та чіткіше усвідомлювала, наскільки люблю Україну. Що хочу повернутися, розвивати її. А розвиток країни не закінчується Києвом або обласними центрами, тому я з сильнішою мотивацією створюватиму проєкти в рідному місті Кривий Ріг, — поділилася Катерина.

Історичний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram