Версія для друку

Фахово про права військових та ВПО в умовах воєнного стану

7 червня у Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Захист прав військовослужбовців та членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану».

На масштабний форум у Дніпрі завітали почесні гості та правники з різних областей України. Це – представники потужних юридичних інституцій України: Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду; Першого, Другого, Третього та Восьмого апеляційних адміністративних судів; Дніпропетровського, Донецького, Запорізького, Кіровоградського, Луганського окружних адміністративних судів, а також співробітники юридичних служб військових підрозділів та декани юридичних факультетів ЗВО України. Протягом дня фахівці обмінювалися досвідом та своїми правовими позиціями із заявлених питань.

Про важливість проведення подібної фахової зустрічі саме на Дніпропетровщині з присутніми говорив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації-начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак, поза як Дніпропетровщина має чималий контингент із числа Сил Оборони. Так само наш регіон від початку повномасштабного вторгнення й активних бойових дій після 24 лютого 2022 року прийняв найбільшу кількість переселенців – громадян, які полишили свої домівки в пошуках безпеки та захисту. Наразі, за статистикою, кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в країні досягає 4,9 млн осіб. Із них – 3,6 млн – особи, які перемістилися (чи повторно перемістилися) після початку повномасштабної війни. Серед них – 2,5 млн, які перемістилися і не можуть повернутися до своїх домівок (оскільки житло або зруйноване, або знаходиться у зоні активних бойових дій, або на тимчасово окупованій території).

Станом на зараз у Дніпропетровській області проживають майже 400 тис ВПО. І ми вже не називаємо їх «внутрішньо переміщеними особами», а говоримо про них як про нових мешканців нашого регіону. Так само Дніпропетровщина за цей час стала потужним хабом і для наших військових. Хочу подякувати їм за те, що нога окупанта не ступила на територію нашої області, та й, у цілому, вони багато зробили, аби відтіснити окупантів від нашого регіону і загалом із території Східної України, – відзначив у зверненні Сергій Лисак та побажав фахівцям-правниками плідної роботи, аби потім у своїй практиці вони взяли на озброєння саме ті рішення, що принесуть користь державі.

Нагальність захисту прав цивільних – внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців, аби вони отримали все гарантоване державою під час дії правового режиму воєнного стану, окреслив і Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради.

Ми розуміємо, яке велике додаткове навантаження лягає сьогодні на судову систему, адже Ви безперервно надаєте правничу допомогу військовослужбовцям і ВПО, які, звертаючись до Вас, шукають законного захисту своїх прав. Ви важливі. Пам’ятайте, що своїми рішеннями Ви формуєте частину політики держави із захисту наших громадян, – звернувся Микола Васильович до присутніх членів судових інстанцій України.

У стінах Дніпровського національного університету гостей привітав ректор член-кореспондент НАНУ, професор Сергій Оковитий. У вступній промові Сергій Іванович наголосив:

Наші відважні воїни, які героїчно захищають державний суверенітет і територіальну цілісність України та вільне життя кожного з нас, мають бути впевненими, що держава в особі судової влади так само віддано і справедливо захищатиме їхні інтереси в цивільному житті. Після запровадження воєнного стану в Україні виникло чимало проблемних питань процесуального характеру. І я переконаний, що такий потужний склад практиків і науковців, які зібралися сьогодні в цій залі, здатні знайти законне й справедливе рішення в будь-який судовій справі у разі порушення прав суб'єктами владних повноважень,– підкреслив ректор.

У вітальному слові голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, суддя Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Михайло Смокович зосередив увагу поважної аудиторії на великому колі проблемних питань, що розвʼязуються у правовій площині. Серед іншого Михайло Іванович особливо відзначив: невизначеність та швидкозмінність законодавства; необхідність чіткого визначення та надання статусу внутрішньо переміщеної особи, військовослужбовця, ветерана, складність визначення юрисдикції військовослужбовців та членів їхніх сімей тощо.

Тож уже під час наступного пленарного засідання практики юридичної справи ґрунтовно розглянули проблемні питання та пріоритети судового захисту прав військовослужбовців, їх пенсійного, грошового та законодавчого забезпечення, формування судової практики при розгляді справ, пов'язаних зі звільненням з військової служби, а також при оскарженні рішень територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки під час мобілізації. Усього було заслухано 6 тематичних доповідей. Наприклад, голова КАС у складі ВС, суддя ВС Михайло Смокович представив огляд актуальних проблем судового захисту прав військовослужбовців, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану.

Інші судді Верховного Суду кандидат юридичних наук Микола Гімон та секретарка судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів, інших обов'язкових платежів КАС у складі ВС кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Раїса Ханова окремо сфокусували увагу колег на розгляді актуальних правових позицій КАС у складі ВС та результатах касаційного перегляду ВС судових рішень, ухвалених в межах Першого та Третього апеляційних адміністративних округів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram