Версія для друку

Арттерапія для ветеранів від ДНУ

- Що будемо малювати?

- Війну.

- Що саме?

- Траншеї.

- А що мені намалювати?

- Намалюй Бахмут.

- Так там і малювати нічого, просто залишимо пусте полотно.

Із таких діалогів між ветеранами починалося заняття на пленері в ботанічному саду ДНУ, але потім, завдячуючи тактовності і педагогічному хисту студенток кафедри образотворчого мистецтва і дизайну, на полотні над окопами і вирвами від снарядів з’являлися сонце, синє небо та український прапор.

Ідея арттерапії для Захисників та Захисниць стала продовженням обласної програми ТитаниUA, ініційованої головою Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергієм Лисаком. Депутатка Дніпровської міської ради Аліада Мансурова запропонувала ректорові ДНУ Сергію Оковитому долучитися до цієї програми, використовуючи можливості університетської інфраструктури.

Ми маємо великий потенціал, а головне – безмежне бажання долучитися до реінтеграції ветеранів не тільки на рівні національних чи регіональних проєктів. Запропонували нашим Захисникам і Захисницям неформальну зустріч на природі, в ботанічному саду. Познайомилися, поспілкувалися, зрозуміли, які ідеї цікаві для втілення. Говорили про можливості другої освіти, про заняття в Палаці спорту, про подібні родинні відпочинки на природі. У ДНУ є факультет медичних технологій діагностики та реабілітації, де багато фахівців працюють із питань ерготерапії, фізичної терапії, реабілітації; маємо факультет психології та спеціальної освіти і потужний Центр соціальних ініціатив та волонтерства, колективи яких спільно зі співробітниками ботанічного саду можуть проводити для ветеранів сеанси гардено- та сільвотерапії. Також у нас креативне й небайдуже студентство, що охоче долучається до волонтерування. Крім того, організаційний супровід подібних акцій для військових готова надати й наша Об’єднана профспілкова організація працівників освіти і науки ДНУ, – зазначив ректор.

Ми як відповідальне суспільство, в першу чергу, маємо розуміти: якщо зараз не створимо для ветеранів нормальні умови соціалізації, це буде додаткове навантаження на державу. Нині всіх наших Захисників і Захисниць потрібно заново адаптувати і соціалізувати. І соціалізуються вони тільки тоді, коли зустрічаються й спілкуються з людьми із різних напрямів та бачать, що до них виявляють увагу, розуміють і приймають. Ветерани наразі навчаються жити заново, і їм надзвичайно потрібна наша підтримка, людський ресурс та спілкування. Для них це, насправді, велике психологічне навантаження – як їх сприйме спільнота, чи готові ми. Звісно, ніхто з нас не очікував такої масштабності. Саме тому для військових, що віддали своє здоров’я, ми вирішили започаткувати такий ветеранський рух. Із лютого 2024 року ми проводимо для них різні івенти, де вільно збираємося та навчаємося спілкуватися один з одним. Практику арттерапії постраждалі військові загалом проходять не вперше. Тут головне завдання для них – переключитися й продовжувати успішно жити в соціумі, – розповідає Аліада Мансурова.

Партнером нового доброчинного артзаходу ДНУ обрали невипадково, адже наш університет завжди відкритий і дружній до суспільних ініціатив.

Дніпровський національний університет знаходиться у середмісті, він багатьом знайомий і навіть рідний для деяких військових, що його закінчували. Крім того, рада студентів ДНУ бере активну участь у різних заходах-зустрічах з віськовими, які, до речі, сприймають Ваших студентів дуже позитивно, – відзначила пані Мансурова.

Однією з тих волонтерок, яка фахово допомагала ветеранам під час художнього пленеру, була студентка спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація Карина Дудник.

Безумовно, жодного конкретного технічного завдання при малюванні у нас не було. Все залежало виключно від бажання військових. А ми – студенти-художники просто пояснювали і трохи допомагали їм зобразити те, що вони хотіли, – поділилася враженнями дівчина.

Це тільки початок нашої взаємодії між секторами Дніпровського національного університету, військовими-ветеранами та регіональною волонтерською спільнотою, – пояснює пані Аліада, яка наразі також активно опікується загальнодержавною ініціативою Першої леді України Олени Зеленської – Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні й Всеукраїнською програмою ментального здоровʼя «Ти як?» й за підтримки міжнародних партнерів займається створенням великого Ветеранського хабу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram