Версія для друку

Завершення факультативного курсу ERASMUS+ Jean Monnet «Європейські діаспори України»

Відбулася заключна лекція з факультативної дисципліни «Європейські діаспори України» у межах проєкту програми ЄС ERASMUS+ Jean Monnet «Європейський мультикультуралізм як досвід та шлях до європейської інтеграції України». Заняття студентів історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара проходило у колишній менонітській колонії.

У перший день літа слухачі курсу «Європейські діаспори України» завершили тримісячний марафон суботніх лекцій із виїздом на природу. Завідувач кафедри всесвітньої історії ДНУ доцент Альберт Венгер організував надзвичайно пізнавальну екскурсію-лекцію до с. Миколай-Поле, що розташувалося на кордоні Дніпропетровської та Запорізької областей. Із кінця 1860-х територія села належала менонітській громаді, а саме селище носило назву Миколайфельд. Це одна з останніх заснованих у нашому регіоні менонітських колоній.

Під час екскурсії проводилася імпровізована етнографічна експедиція. Учасники ознайомилися з чудово збереженими зразками архітектури приватних садиб, зведених у 1890, 1910, 1913 рр. – утилітарними за призначенням, але не позбавленими елегантності форм та уваги до деталей не лише у будинках, але і в господарських приміщеннях.

Цікавим досвідом було порівняння менонітської архітектури кінця ХІХ - початку ХХ ст. із більш сучасною забудовою. Вона хоч і з’явилася пізніше та будувалася вже не представниками менонітської громади, але окремими деталями імітує художнє оздоблення та архітектурні принципи старих садиб. Місцеві мешканці, вже звиклі до туристів, залюбки допомагали орієнтуватися на місцевості і щиро ділилися інформацією про минуле селища. Пошуки старого менонітського цвинтаря пройшли під керівництвом місцевої мешканки пані Оксани та в супроводі пана Андрія, який щиросердно взяв на себе місію корегувати маршрут експедиції.

Мабуть, найбільше враження на всіх учасників екскурсії справила школа, збережена з 1906 р. Школа розташована на головній вулиці села, якою, власне, і просувалась «експедиція». Навіть на тлі загального піднесеного настрою після побачених пам’яток, школа стала справжнім відкриттям. Це прекрасна будівля з червоної цегли в неоготичному стилі. За проєктом вона об’єднувала в собі навчальні класи, бібліотеку, гуртожиток для учнів та квартири вчителів. Затишне і тихе подвір’я, яке накрила густа тінь саду, за одностайною думкою всіх присутніх, стало місцем невеличкого привалу та пікніку. В дружній і відкритій атмосфері підвели підсумки курсу та вручили сертифікати учасників. Дякуємо за надзвичайно приємну екскурсію!

Ознайомитися з екскурсією можна за посиланням: https://youtu.be/fsFG3-YVjSY

Старша наукова співробітниця відділу науково-просвітницької роботи та діорами «Битва за Дніпро»
Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького
канд. іст. наук Катерина Грищенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram