Версія для друку

Перемога на конкурсі «Завтра.UA»

Приємні миттєвості студентського життя – часто результат тривалої праці, яка лишається «за кадром». Серед цьогорічних переможців всеукраїнського конкурсу «Завтра.UA» студентка ІІІ курсу історичного факультету ДНУ (освітня програма «Прикладна україністика та практична історія») Анна Бичихіна. Її проєкт «Сакральна архітектура «іновірців» у просторі імперій ХІХ - початку ХХ ст. (легка іронія чи свідомий вибір юдеїв та мусульман Росії та Австро-Угорщини)» здобув підтримку журі конкурсу, незважаючи на складну та інтригуючу назву. А втім вже сама назва проєкту – підсумок попередніх наукових випробувань, тривалих досліджень та обговорень.

Анна Бичихіна розпочала свою співпрацю з історичним факультетом Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара в якості учениці Малої академії наук, що завершилося написанням та успішним захистом науково-дослідного проєкту в під назвою «Жіноча мода Катеринослава часів “прекрасної епохи”». З цією темою пов’язані її перші публікації та виступи на конференціях вже в якості студентки історичного факультету. Подальші наукові кроки охоплювали вже не тільки соціокультурний аспект жіночої моди, а й архітектуру й розвиток архітектурних стилів, їх вплив на міський ландшафт Катеринослава, а також спільні й відмінні прийоми, що використовують архітектори й дизайнери (доповідь на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Дніпровські історичні читання», що пройшла 20-21 квітня 2023 р.)

Сходинки студентів часто обумовлені науковими інтересами та відповідними зв’язками наукових керівників. І, звісно, бажанням працювати і рухатися далі. Доповідь Анни на XI Міжнародній ісламознавчій школа в Стамбулі (серпень 2023 р.), присвячена соціальному звучанню неомавританського стилю, викликала дискусію та безліч питань від відомого українського релігієзнавця Ігоря Козловського. Зустріч із такими людьми – окремий подарунок долі, який починаєш розуміти з роками… та гарний поштовх для продовження. А подорожі Стамбулом в оточенні й з відповідними коментарями відомих науковців України лишають довгі враження для натхнення.

Протягом першого семестру ІІІ курсу (вересень – грудень 2023 р.) Анна була учасницею сертифікованої освітньої програми Центральноєвропейського університету (м. Будапешт, Угорщина) Invisible University for Ukraine для українських студентів. У межах програми вона прослухала курс Identities-Borders-Orders: Migration and Belonging та отримала стипендію від Єнського університету на проведення власного наукового дослідження, присвяченого ролі сакральних будівель у неомавританському стилі у XIX – на початку XX ст. Цей перелік активностей можна продовжувати, додаючи безліч інших конференцій, сертифікатів, громадських активностей. Адже конкурс «Завтра.UA» – це ще й оцінювання особистісного потенціалу конкурсантів під час онлайнових одноденних змагань. Тому ця перемога – маленький підсумок і черговий трамплін, що надихає на… працю і рух вперед. Добре, що сучасні умови освіти надають такі можливості.

Доцентка кафедри історії України,
наукова керівниця А. Бичихіної
Світлана Каюк


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram