Версія для друку

ДНУ – у ТОП-20 рейтингу університетів «Топ-200 Україна 2024»

Оприлюднено щорічний академічний рейтинг українських закладів вищої освіти «Топ-200 Україна 2024». Цьогоріч із сумарним індексом ЗВО – 18,46 Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара посів 16 місце, чим на одну сходинку поліпшив свій минулорічний результат у загальнонаціональній таблиці.

Загалом, у професійному ранжуванні 2024 року традиційно охоплювалися 200 університетів України. Комплексне оцінювання їхньої діяльності здійснювалося на основі багатокритеріального підходу – набору із 10 рейтингових (6 міжнародних і 4 національних) показників та їх вагових коефіцієнтів.

За 7 показниками ДНУ є лідером регіональних дніпровських ЗВО, 4 з яких навіть забезпечили нам входження у ТОП-10 університетів України 2024 року.

  • Times High Education (THE) World University Rankings – 4 місце в Україні (індекс – 0,6)
  • Times High Education (THE) University Impact Rankings – 5 місце в Україні (індекс – 0,625)
  • Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings – 7 місце (індекс – 1,5)
  • Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings Sustainability – 9 місце (індекс – 1,13)
  • Webometrics Ranking of World Universities (Webometrics) – 14 місце (індекс – 1,4)
  • SciVerse Scopus (Scopus) – 16 місце (індекс – 2,08)

ДНУ також регіональний лідер за ранжувальним місцем, що показує середнє арифметичне рейтингових місць за заявами вступників та середнім конкурсним балом (41,5). Тобто до нас йдуть найкращі вступники регіону!

На загальне ранжування ДНУ вплинув показник, що відображає рейтинг акредитаційних справ НАЗЯВО за 2019-2023 рр. Протягом воєнних років більшість освітніх програм ДНУ проходили акредитацію за спрощеною процедурою, що дає мінімальний бал у рейтингу. Наприклад, у 2022-2023 н.р. в ДНУ акредитацію отримали 32 освітні програми, із них 29 – за спрощеною процедурою воєнного часу, в 2021-2022 н.р. – 23 із 24 відповідно.

Університет має більше 100 сертифiкатiв про акредитацiю спецiальностей, термін дiї яких продовжено відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України «Про особливості акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти, в умовах воєнного стану» від 16.03.2022 р. № 295, що зменшує нагальну потребу акредитації освітніх програм у НАЗЯВО.

Загалом в ДНУ здійснюється набір на 213 освітніх програм за трьома рівнями вищої освіти відповідно до ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти. Освітній процес наразі триває за 254 освітніми програмами.

У рейтингу переможців наукових конкурсів ДНУ посідає 24 місце в країні, в рейтингу за кількістю отриманих патентів – 22 місце.

Ранжування українських університетів уже увісімнадцяте проводить Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

При складанні рейтингу враховувалися сучасні тенденції розвитку вищої освіти, що зазнає змін та великих втрат в результаті повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну. Зокрема, бралися до уваги Берлінські принципи IREG, затверджені учасниками другої наради, та рекомендації IREG. Базовими принципами визначення рейтингів ЗВО «Топ-200 Україна 2024» були: забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності ранжування університетів; врахування всебічності і багатогранності діяльності університетів; пріоритетність євроінтеграційних процесів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram