Версія для друку

Працювати над своєю фізичною і психологічною стійкістю – радять бійці Третьої штурмової

25 червня у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшла зустріч студентів з представниками добровольчого підрозділу ІІІ Окремою штурмовою бригадою (3 ОШБр) Збройних Сил України. Захід відбувся у рамках всеукраїнського інфотуру містами країни.

На розмову зі студентами ДНУ на тему патріотичного виховання, обговорення проблем і викликів сьогодення та відповідей на запитання завітали боєць на псевдо «Студент» та член молодіжної громадської організації Третьої штурмової Centuria із позивним «Ніч». Вітаючи Захисників у стінах університету ректор Сергій Оковитий зазначив:

– Ця зустріч організована нами, насамперед, для створення правильної інформаційної картини у молоді. Тому що ми чуємо, як багато зараз запускається схожих на правду ІПСО, що активно генеруються ворогом чи особами, які намагаються розхитати ситуацію. Медійне поле на військову і воєнну тематику, справді, перенасичене. І як у цьому потоці виокремлювати правду? Тож сьогодні дуже важливо почути інформацію й послухати думки хлопців, які знаходяться безпосередньо на передовій. Для того, аби краще розуміти, що саме там відбувається, і як нам разом, усією дружньою українською сім’єю, все-таки перемогти, – наголосив Сергій Іванович.

Уже під час неформального спілкування студенти різних факультетів Alma mater змогли особисто познайомитися з підрозділом ближче. Так, із розповіді про шлях створення у 2014 році Андрієм Білецьким легендарного батальйону «Азов», на чиїх принципах сформована 3 ОШБр та весь Азовський рух, присутні дізналися про справжнє побратимство й бригадний дух. А потім спільно шукали відповіді на складні питання: скільки років (століть) точиться російсько-українська боротьба; що таке нація, патріотизм, внутрішній ворог та інші фундаментальні світоглядні теми… Від цих героїчних воїнів, яким всі ми неймовірно вдячні та зобов’язані за збереження країни, студентство, зокрема, отримало чесну відповідь, чому наші Захисники цю війну вважають не війною армій, а саме геноцидом. Адже це не просто битва двох армій на кордоні, а жорстокий кровопролитний геноцид, де цілеспрямовано стираються міста, винищується цивільне населення, руйнуються національні культурні пам’ятки.

Разом із вихованцями ДНУ гості також обговорили, як населення у мирних містах може допомогти бійцям, які щоденно роблять надможливе, аби наша нація існувала, і ми вільно навчалися та працювали у рідній країні. До слова, Захисники нагадали молоді цілком звичайні, однак настільки суспільно корисні вчинки: регулярно займатися донорством (де лише одна донація рятує життя трьом пораненим воїнам), тренуватися тощо.

– Ви, українська молодь, маєте усвідомлювати: ви – цвіт нашої нації, її рушійна сила й дієвий важіль впливу на все, що турбує в соціумі, – відзначають військові. – Ви нам дуже потрібні, бо військові, насправді, не можуть існувати без цивільних (і навпаки). Тож ми робимо все для того, аби нашу молодь не зачепила війна. Не дай вам Боже тримати зброю, окрім, звісно, навчального процесу чи тренування. Цього ми не бажаємо нікому. Навпаки, ми зробимо все можливе, щоб ви залишалися вдома і продовжували розвиватися, здобувати знання.

На загал, військовослужбовці подякували студентству за те, що в умовах, коли ніде немає жодного безпечного квадратного сантиметра, юнаки та дівчата свідомо залишаються в країні.

– Пишаємося вами. Знаєте чому? Бо ви в нас не тільки розумні та прогресивні, а ще й дуже сміливі і мужні. Бо ви зараз з нами тут, в Україні, де йде війна. Адже коли ми стоїмо на позиціях – ми навчені, ми знаємо, як виживати. Це – наша робота. Там ми чітко знаємо, хто проти нас, скільки їх, звідки по нам ведеться вогонь, хто з лівого флангу, хто з правого, а хто в тилу. А от ви коли виходите з дому – ви йдете в невідомість – у небезпеку. Бо, де б ви не були, рубрику «Приліт» іще ніхто не відміняв. Тож, друзі, ви нереальні! – підкреслили штурмовики.

За для того, аби вижити в таких складних умовах, військові радять цивільним постійно бути готовими до дій у надзвичайних ситуаціях і працювати над своєю фізичною та психологічною стійкістю – щоб не відчувати почуття безпорадності та вміло захистити себе в цивільному місті.

Наприкінці цієї непересічної й інформативної зустрічі студенти мали змогу запитати у гостей усе, що їх цікавило, взяти контакти молодіжної організації Centuria та автографи на мерчі 3 ОШБр і на згадку сфотографуватися з нашими Героями сучасності.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram