Версія для друку

Сумуємо…

Колектив Alma mater з глибоким сумом сповіщає, що 2 липня на 91-у році пішов із життя відомий дніпровський учений-гідробіолог Валентин Леонтійович Булахов.

Професор Валентин Булахов – заслужений викладач, колишній завідувач кафедри зоології та екології #ДНУ.

Із 1969 року був науковим керівником зооекологічної тематики на кафедрі та у лабораторії біомоніторингу НДІ біології Alma mater, де керував дослідженнями з вивчення ролі тварин (земноводні, плазуни, птахи, ссавці) в утворенні механізмів гомеостазу й екологічної стійкості систем; вивчав проблеми екотоксикології і зооіндикації.

Із 1970 року під керівництвом Валентина Леонтійовича у #ДНУ була сформована наукову школу структурно-функціональної зоології, яка і до нині працює на кафедрі зоології та екології. Основні наукові напрями досліджень: функціональна роль тварин у екосистемах, формування біорізноманіття в природних і антропогенних екосистемах, екологічна реабілітація техногенних ландшафтів, створення загальної мережі іхтіо-, герпето- та теріокомплексів.

Професор Валентин Булахов також багато уваги приділяв охороні природи й організації заповідних територій. Безпосередньо під його керівництвом реалізований проєкт організації Дніпровсько-Орільського природного заповідника (1990) та створено більше 10 державних заказників, також сприяв організації Міжнародного Присамарського біосферного стаціонару.

Автор понад 600 наукових праць і науково-методичних робіт, у тому числі й першого у світі підручника «Функціональна зоологія», «Червоного списку тварин (хребетних) Дніпропетровщини».

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram