Версія для друку

Ректор ДНУ про вступ до ЗВО у 2024 році

Про новації цьогорічної вступної кампанії, бюджетні обсяги та особливості зарахування в етері програми «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповів ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, член-кореспондент Національної академії наук України, голова Ради ректорів ЗВО Дніпропетровської області Сергій Оковитий.

Нині у розпалі – вступна кампанія у бакалаврат. Своїм абітурієнтам Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара у 2024 році пропонує унікальний вибір серед усіх ЗВО регіону – 91 освітня програма бакалаврського рівня, 61 – магістерського та 34 освітньо-наукові програми для здобуття PhD ступеня. Крім того, в університеті суттєво оновили пропозицію освітніх програм відповідно до потреб воєнного часу: протягом трьох останніх років відкрито 16 нових освітніх програм.

Із 1 липня триває реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів, а з 19-го вони подаватимуть документи та визначатимуться з пріоритетними ЗВО. За словами ректора ДНУ Сергія Оковитого, цьогоріч бюджетні місця не скорочували, однак відбувся їхній перерозподіл у межах галузей та спеціальностей.

Враховуючи воєнний стан, керівництво держави збільшило кількість бюджетних місць на медичні, воєнні, інженерні спеціальності. Є попит на деякі гуманітарні – наприклад, на психологію. Маємо максимальні бюджетні обсяги і для Дніпровського національного університету: понад 1000 місць у бакалавраті та кілька сотень у магістратурі. Але в умовах широкого конкурсу кількість зарахованих на бюджет і максимальна кількість бюджетних місць – це дві різні цифри. Якщо матимемо багато вступників із високими балами, які у межах держави будуть у прохідному списку, то й всі місця максимального обсягу зрештою будуть зайняті, – коментує ректор.

Спеціальні умови вступу матимуть пільгові категорії, серед яких особи з інвалідністю (І, ІІ група), діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, ветерани війни, учасники бойових дій тощо. Замість результатів національного мультипредметного тесту вони вступатимуть за індивідуальною співбесідою.

Ми піклуємося про вразливі категорії наших співгромадян. І навіть якщо при вступі було лише контрактне місце, подаємо міністерству відповідні списки і переводимо цих здобувачів на бюджетну форму навчання. Наприклад, у вересні-жовтні минулого року перевели близько 80 таких пільговиків. Окрім цього, Рада ректорів нашої області досить активно співпрацює з обласною військовою адміністрацією щодо впровадження програми реінтеграції демобілізованих військових. Заклади вищої освіти проводитимуть широку інформаційну кампанію з метою залучення до навчання саме ветеранів. Уже створили відповідний чат-бот, у якому можна отримати інформацію про всі ЗВО, перелік спеціальностей та правила прийому. У планах – мати ветеран-хаб на базі нашого Дніпровського національного університету, – розповідає Сергій Оковитий.

Серед інших тенденцій воєнної доби у вищій школі – зміни у процедурі вступу до аспірантури. Нині із 9000 здобувачів на денній, заочній та вечірній формах на базі ДНУ навчаються 487 аспірантів. Згідно з нововведеннями МОН України, вступити на денну форму цьогоріч можливо тільки за державним замовленням, натомість «вечірників» та «заочників» зараховуватимуть за контрактом.

Наше завдання – правильно провести вступні іспити, оцінити знання вступників з іноземної мови та відповідної спеціальності. Вже багато років у правилах прийому маємо норму, яка дозволяє добирати додаткові бали за наукові публікації або перемоги в олімпіадах. Це саме ті можливості, якими можуть скористатися вмотивовані молоді люди, що дійсно прагнуть займатися наукою. Але хочу зазначити, що якщо аспірант вступає просто «відбути чергу», то у нього нічого не вийде. Двічі на рік ми проводимо атестацію аспірантів, після чого осіб, які належним чином не складають заліки та іспити, відраховуємо з університету. Також нагадую, що відстрочку від мобілізації мають виключно здобувачі денної або дуальної форми навчання, – наголошує ректор.

Журналістка телеканалу «Відкритий»
Олена Федоренко,
ІАА «УНІ-прес»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram