Версія для друку

Із Днем Української Державності!

Сьогодні, 15 липня, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара разом з усією країною відзначає День Української Державності.

Нове національне свято, запроваджене Президентом України у 2021 році, невипадково відзначається у День хрещення Київської Русі-України святим рівноапостольним князем Київським Володимиром Великим. Князь Володимир є символом розбудови Русі, а прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором.

Сьогоднішнє вшанування видатного державотворця дуже символічне. Адже саме міжнародне визнання держави зі столицею в Києві, що відбулося завдяки прийняттю християнства, дало можливість династії руських правителів поріднитися з монархами Європи та стати частиною християнської цивілізації, яку нині звуть «західною».

До речі, нинішній День Української Державності має свій символ – чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Вони спростовують міф про те, що Україна – це молода держава, адже наш герб Тризуб походить ще від родового знаку Рюриковичів та був знаком князя-хрестителя Володимира Великого.

Отже, це свято є чудовою нагодою вшанувати всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна відбулася як держава.

Ми – унікальна країна, що має свій колосальний (понад тисячолітній!) державотворчий досвід. Процеси державотворення тривають і нині…

Так історично склалося, що процес творення нашої країни часто пов'язаний з воєнними діями та постійною необхідністю кров’ю і силою духу виборювати самостійність. Проблеми української державності, нашої одвічної боротьби за Незалежність актуалізувалися подіями 2014 року. А широкомасштабне воєнне вторгнення 24 лютого 2022 року ще більше спонукало нас усіх об’єднатися навколо ключових життєствердних ідей:

- єдності та соборності України

- плекання й дотримання народних традицій і тисячолітньої історії державотворення

- утвердження національної ідентичності через культуру, мову

Зрештою, через освіту…

Нині в умовах повномасштабної кровопролитної війни, у часи тотальної небезпеки, об’єднавшись, зі зброєю в руках, ми продовжуємо самовіддано відстоювати ці ідеї та втілювати те, про що мріяли і за що боролися, усі попередні покоління українців.

Віримо, що нинішня війна як один з етапів новітнього українського державотворення завершиться нашою Перемогою. Адже ми, сучасні свідомі громадяни, невідступно готові захищати свою Україну. Бо далі на нас чекатиме наступний етап процесу національного державотворення – відбудова та подальша розбудова квітучої держави у мирний час.

Збудуємо разом власну омріяну Державу! А поки – б’ємося і захищаємо, працюємо і вчимося заради цієї святої мети!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram