Версія для друку

Світлини для зцілення й натхнення

Виставка фоторобіт волонтерів Марти Туманової та Едуарда Світличного під назвою «Спинися, мить! Дніпро, прекрасний ти!», яка потужно дебютувала в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, перемістилася до однієї із центральних лікарень Дніпра.

На відкриття експозиції завітала команда ДНУ на чолі з ректором Сергієм Оковитим, яка долучилася до волонтерської підтримки цього проєкту. Автори світлин Марта Туманова та Едуард Світличний прагнуть привернути увагу глядачів до краси нашого мегаполісу та його околиць, до краси природи, яка оточує всіх нас.

Відсьогодні 60 світлин надихатимуть та сприятимуть одужанню всіх, кого самовіддано рятують медики цієї лікарні. Красива сучасна та старовинна архітектура міста Дніпра, яскраві квіткові клумби та сонячні промені на вулицях, обличчях, деревах, спокійне водяне плесо річки Дніпро – хочеться, щоб саме таким запам’ятали наше місто воїни, яких повертають до життя у лікарні.

Зі слів подяки Захисникам і Захисницям починали промови усі учасники відкриття фотовиставки.

Ми безмежно вдячні вам, Воїни, за ваш щоденний подвиг, за можливість жити і працювати в рідній країні. Від 2014 року через нашу лікарню пройшли більше 32 тисяч поранених – а всі знають, що до нас везуть найтяжчих. Лікарі, медсестри, весь персонал роблять усе можливе й неможливе для того, щоб повернути Героїв до життя, забезпечити реабілітацію та допомогти повернутися в соціум. Автори виставки Марта Туманова та Едуард Світличний разом із лікарями рятують людей, адже активна громадянська позиція, небайдужість та невтомна праця додає віри у непереможність нашого народу. Єднання – це запорука успіху! – підкреслив Генеральний директор лікарні Сергій Риженко.

Підтримка ментального здоров’я українців у складні воєнні часи – це один із державних пріоритетів. Програма першої леді Олени Зеленської «Ти як?» спрямована на розвиток галузі психосоціальної підтримки та культури піклування про ментальне здоров'я. Подібні експозиції – це саме ті дії, які йдуть від серця до серця, від авторів фото до сердець глядачів. Університетська громада також доєднується до всіх програм допомоги нашим Захисникам і Захисницям, впроваджує та розвиває такі освітні програми, як Кризова та реабілітаційна психологія, Фізична терапія та ерготерапія. Ми розробили спеціальний чат-бот для вступу ветеранів до ДНУ та прагнемо дати їм нові спеціальності, які допоможуть реінтеграції демобілізованих у різні галузі. Ми впевнені, що тільки об’єднуючи зусилля всіх українців, ми збережемо стійкість у протистоянні ворогу, – наголосив ректор Сергій Оковитий.

За професіями автори світлин представляють різні сфери, проте їх об’єднує любов до фотографії. Марта Туманова – відома дніпровська волонтерка, кризова менеджерка, відеографиня і кліпмейкерка, що працює в різних техніках і жанрах. Едуард Світличний – лікар-уролог, хірург в Обласній клінічній лікарні ім. І. Мечникова. Обоє – люди з митецьким поглядом на життя, із власною «оптикою» сприйняття навколишнього світу.

За задумом авторів та волонтерів, які їм допомагали реалізувати проєкт, світлини через красу нашого мегаполісу та його околиць надихатимуть усіх, хто перебуває в лікарні, на боротьбу з хворобами та сприятимуть психоемоційному розвантаженню пацієнтів.

Із вірою в краще – разом до Перемоги!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram