Версія для друку

Проєкт «ЯМаріуполь.Житло» – єдність України

Тільки об’єднуючи зусилля, усвідомлюючи соціальну місію кожної організації, кожного бізнесу, ми зможемо протистояти ворогу, підтримувати тих, хто потребує допомоги, забезпечувати сталість розвитку регіону та держави.

Таке переконання висловив ректор Сергій Оковитий на урочистому відкритті реконструйованого гуртожитку ДНУ, призначеного для внутрішньо переміщених мешканців Маріуполя. Цей проєкт відбувся завдяки об’єднанню зусиль Міністерства освіти і науки України, Уряду Французької Республіки, обласних військових адміністрацій Дніпропетровської та Донецької областей, мерій Дніпра і Маріуполя, благодійних організацій (Міжнародної організації з міграції при ООН, гуманітарної місії «Проліска» (за підтримки Гуманітарного фонду для України Управління ООН з координації гуманітарних справ), французької гуманітарної організації ACTED та інших.

Вісім місяців за допомогою партнерів в одному з наших університетських гуртожитків проводилися масштабні роботи з переобладнання та благоустрою прилеглої території. Спільними зусиллями для переселенців були створені сучасні комфортні умови для проживання. І ось вже 18 липня 2024 року до гуртожитку ДНУ почали заселятися перші родини маріупольців – усього 45 сімей. Загалом, модернізоване соціальне житло тут отримають 202 родини з Маріуполя.

Зазначимо, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара став учасником благодійного проєкту «ЯМаріуполь.Житло» ще на початку повномасштабного вторгнення. Як соціально відповідальний заклад вищої освіти наш ДНУ з перших днів активно включився у допомогу громадянам із фронтових областей. Зокрема, за погодженням із Міністерством освіти і науки України Дніпровський університет як балансоутримувач 10-поверхового гуртожитку підписав тристоронній меморандум із Фондом державного майна України та мерією міста Маріуполь про передачу гуртожитку в оренду КП «Маріупольський гуртожиток». За договором, 9 поверхів виділяються для мешкання жителів Маріуполя, які опинилися під тимчасовою окупацією та змушені були покинути рідне місто. Для них оренда діятиме до кінця війни плюс один рік, після цього гуртожиток повністю повернеться в користування Дніпровського національного університету. Наразі закріпленим за ДНУ залишається один поверх гуртожитку.

Більше про переоснащення будівлі розповів ректор Сергій Оковитий:

– Сьогодні відбувається заселення перших трьох поверхів. Окрім житлових, на першому поверсі також розмішуються адміністративні кімнати, а ще п’ять спеціальних кімнат для маломобільних осіб, що мають особливі потреби. Загалом, усі відкриті кімнати – гарно й сучасно обладнані. Вони повністю облаштовані усіма необхідними меблями (ліжка, стіл, шафи, двоярусні ліжка для дітей тощо). Також модернізовані кухні, спортивні та інші кімнати загального користування, створені яскраві простори для спільного відпочинку, – усе для того, аби мешканці Маріуполя почувалися комфортно до повернення в своє рідне місто після деокупації, говорить Сергій Іванович. – А четвертий поверх, залишений в розпорядженні ДНУ, буде заселений колегами з нашого університету, які мають прописку на тимчасово окупованих територіях. Для всіх співробітників ДНУ та здобувачів освіти, що мають статус ВПО і виявляють бажання отримати житло, ми надамо для проживання кімнати на університетському поверсі. Наразі триває збір таких заявок, – пояснив ректор.

Варто додати, що вже наступного тижня від початку повномасштабного вторгнення із проханням надати тимчасовий прихисток до нашого університету звернулися колеги з університетів Донецької та Луганської областей. Тож наразі в інших гуртожитках ДНУ проживають сім’ї понад 360 освітян-ВПО – студентів і співробітників ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» (м. Слов’янськ) та його відокремленого структурного підрозділу Горлівського інституту іноземних мов, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Сєвєродонецьк).

Це дуже важлива соціальна місія Дніпровського університету. Адже ми не лише навчаємо і провадимо наукову діяльність, а й допомагаємо нашим співгромадянам, у яких ворог окупував рідні міста і села, знайти у нас свій тимчасовий дім для проживання до повної деокупації, – наголосив Сергій Оковитий.

Про те, як з весни 2022 року Дніпро став другим домом для маріупольців, і про початок співробітництва між Дніпровською та Маріупольською міськими радами на церемонії відкриття осучасненого гуртожитку розповів міський голова Дніпра Борис Філатов. Тоді у межах співпраці двох мерій на потреби маріупольської громади віддали приміщення Центральної міської бібліотеки, де вперше в країні відкрили центр підтримки переселенців «ЯМаріуполь». Борис Альбертович також висловив слова подяки всім організаціям, благодійникам та волонтерам, хто допомагав створити повноцінне соціальне житло для маріупольців у Дніпрі.

Кожен із партнерів програми «ЯМаріуполь» зробив свій внесок. Тож, шановні маріупольці, живіть і насолоджуйтеся. Вже зараз ви – повноцінні мешканці нашого славетного міста Дніпра. Тож нехай Дніпро буде вам рідним домом! – сказав мер Борис Філатов.

Привітав із відкриттям другого дніпровського комплексу для внутрішньо переміщених осіб й міський голова Маріуполя Вадим Бойченко:

– Сьогодні наша Україна святкує День ідеальної сім’ї. Може, й не все ідеально, але всі разом ми намагалися створити таку якість житла, яку би ви, маріупольці, відчували серцем. Це – гідна підтримка для тих сімей, які в дуже важких умовах виїжджали із нашого окупованого міста. Для нас дуже важливо пам’ятати, що в ті часи, коли ми не мали ані грошей, ані землі, ні приміщень, поряд із нами опинилися небайдужі люди, готові щиро допомагати. І сьогодні наш проєкт «ЯМаріуполь.Житло» – це приклад на державному рівні, реалізований досвід, як потрібно ставитися до людей та підтримувати їх. Дякуємо всім партнерам, які повірили в нас і наше прагнення збудувати квартири для 2000 сімей маріупольців. Я вірю, що проєкт надалі втілюватиметься і в інших містах України: Запоріжжі, Чернівцях, Кропивницькому, Львові, Івано-Франківську.

А поки тут, у Дніпрі, в оновленому гуртожитку Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара протягом найближчого місяця планується дозаселення наступними родинами маріупольців, які потребують тимчасового соціального житла.

– Усі разом чекаємо на нашу спільну Перемогу, коли ми всі продовжимо вільно жити в нашій квітучій рідній Україні. Сподіваємося, що вже незабаром ви, шановні маріупольці, зможете повернутися у своє повноцінно відбудоване місто. А поки – затишного проживання у вашому новому домі! – привітав мешканців зі входинами Сергій Оковитий.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram