Версія для друку

Всесвітній рейтинг найкращих ректорів та університетів 2024

Міжнародне агентство державних, корпоративних і приватних рейтингів IHBI опублікувало результати Всесвітнього рейтингу найкращих ректорів та університетів 2024 року – The World Rating of the Best Chancellors and Universities.

Ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий увійшов у ТОП-15 кращих ректорів України та 1000 кращих ректорів світу.

За рівнем якості та результативності ректорів і університетів на користь громадян агентством IHBI оцінювалися також країни світу. А саме, до ТОП-50 найкращих увійшли держави, де сервіс (рівні якості та продуктивності роботи установ, закладів та організацій на користь суспільства) був найвищим. У цьому ранжуванні Україна посіла 34 місце.

Загалом, станом на 1 січня 2024 року до списку всесвітнього рейтингу увійшли 37 ректорів та університетів України, які посіли відповідні місця та отримали категорії.

Ректор ДНУ – член-кореспондент Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор хімічних наук, професор Сергій Оковитий здобув міжнародне визнання та посів друге місце серед ректорів дніпровських регіональних ЗВО й 14 місце серед ректорів національних українських ЗВО.

Так, за версією The World Rating of the Best Chancellors and Universities 2024, ТОП-3 кращих ректорів та університетів Дніпра виглядає так:

  • Андрій Фоменко (колишній ректор) – Дніпровський державний університет внутрішніх справ (635 місце у світі);
  • Сергій Оковитий – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (787 місце);
  • Дмитро Бочаров – Університет митної справи та фінансів (892 місце).

До ТОП-3 кращих ректорів та університетів України увійшли:

  • Сергій Квіт – Національний університет «Києво-Могилянська академія» (505 місце у світі);
  • Віктор Богомолов – Харківський національний автомобільно-дорожній університет (557 місце);
  • Тимофій Милованов ‒ Київська школа економіки (562 місце).

Цей світовий рейтинг, що базується на діяльнісному підході, складається щорічно. Протягом 2024 року над ним працювали понад 270 науковців та експертів із 180 країн.

Методологія рейтингу ґрунтується на низці критеріїв, які дають змогу об’єктивно та неупереджено оцінити якість і результати ефективної роботи ректорів й успішної діяльності університетів різних країн на благо своїх громадян.

Це:

– рівень професійного розвитку співробітників;

досягнення;

– міжнародна співпраця;

– наукова діяльність;

– вплив університетів на трансформацію середовища – розвиток світу і країн, де вони розташовані;

– наявність видатних випускників, які змінюють країну та світ на краще.

За найкращими показниками ефективності визначаються й загальні бали ректорів та університетів світу. Відтак, рейтинг концептуально схожий на кредитний рейтинг, демонструючи рівень якості та ефективності роботи керівників та університетів на користь студентів, їхніх батьків та роботодавців.

Зокрема, заклади вищої освіти та їхні очільники у світовому списку аналізуються за наступними індикаторами:

– внесок університету до економіки країни (у доларах США);

– FP&NL ‒ відсоток педагогічних і науково-педагогічних працівників університету, які взяли участь у сертифікованих міжнародних програмах професійного розвитку, де серед спікерів – відомі особистості-професіонали (FP ‒ Famous Personalities-Professionals) та Нобелівські лауреати (NL ‒ Nobel Laureates);

– рівень підтримки ‒ відсоток підтримки ректора та університету студентами, їхніми батьками і роботодавцями, які задоволені результатами роботи;

– кількість лауреатів міжнародних та національних премій, переможців Олімпійських ігор та чемпіонатів світу в галузі науки, освіти, мистецтва, спорту серед педагогічних працівників, науково-педагогічних працівників і студентів університету.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram