Версія для друку

Інтерактивно й динамічно: літня школа з удосконалення англійської в Університеті Сассексу

Протягом місяця четверо студенток ДНУ покращували знання англійської мови у рамках літньої школи у британському Університеті Сассексу, що розташований у селищі Фалмер. Це філологиня Єлизавета Вакуленко, представниці факультету економіки Аліна Горулько та Іванна Федосова, студентка історичного факультету Юлія Сорока. Під час подорожі наших дівчат супроводжувала доцентка кафедри англійської філології Світлана Гонсалєс-Муніс.

Поїздці передував конкурсний відбір у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. Зауважимо, для участі у літній школі з інтенсивного навчання англійської якраз досконале володіння мовою і не потрібне, а навпаки – є ще над чим попрацювати. Попри це, викладачі Університету Сассексу відзначили, що студентки ДНУ були одними з кращих за рівнем знання мови серед усіх учасників літньої школи. Після конкурсного відбору на нашу групу чекала тривала процедура оформлення британської візи.

Моя робота із супроводу студентів до Великої Британії почалася ще в Україні, тому що отримання британської візи – це складний процес, – розповідає Світлана Гонсалєс-Муніс. – Спочатку ми заповнили анкети на сайті міністерства Сполученого Королівства та зібрали усі потрібні документи, потім була поїздка до Києва та подання документів до візового центру, потім – очікування на підтвердження та збори в дорогу. Оскільки у воєнний час вклеїти візу у закордонний паспорт можливо тільки поза межами України, то ми зі студентками спочатку вирушили до Варшави, де у консульстві Сполученого Королівства отримали наші візи. Наступного дня був літак до Лондона.

Окрім цього, Світлана Гонсалєс-Муніс в Університеті Сассексу виконала важливу дипломатичну місію, а саме зустрічалася із представниками університету та обговорювала можливості подальшої співпраці із ДНУ. Найбільше зустрічей відбулося на факультеті медіа, мистецтва та гуманітарних наук (School of Media, Arts and Humanities), де саме і проходила літня школа. Світлана Юріївна як викладач англійської мови мала змогу відвідати заняття студентів та обмінятися досвідом із викладачами Сассексу.

Мене глибоко вразила атмосфера підтримки, яку створював наш викладач Крістофер, – ділиться враженнями учасниця літньої школи в Сассексі Аліна Горулько. – Хоча він ніколи прямо не казав, що ми молодці, його підтримка відчувалася в кожному жесті, погляді та слові. Крістофер давав можливість кожному висловитися та допомагав усім без винятку. Особливо цінними стали його індивідуальні рекомендації у сертифікатах, які підкреслили наші індивідуальні сильні сторони та мотивують продовжувати навчання й розвиток надалі. Хочу відзначити, що навчання в Сассексі змінило мій підхід до помилок. Я почала сприймати їх як частину процесу зростання, а не як невдачу. Хоча ми мали змогу скористатися телефоном під час виконання завдань, нам цього не хотілося. Час на заняттях пролітав так швидко, що навіть не виникало бажання дивитися на годинник. Мені дуже сподобалися теми занять, які провокували дискусії та обговорення. Це було непросто, особливо англійською, але такий формат чудово розвивав словниковий запас та навички комунікації. Крістофер дозволяв нам спершу обговорювати питання за столами, а потім разом робити висновки та складати словник нових слів, пояснювати їх разом саме англійською мовою – через синоніми та асоціації. Це робило навчання інтерактивним і динамічним.

Ліза Вакуленко вважає подорож до Сассексу унікальною.

Важко виділити щось конкретне, що мене зачепило, адже в ній вражало буквально все: процес навчання, міста, океан, люди, будівлі, автобуси, сувеніри, вчителі, університет, магазини, розваги… – говорить дівчина. – З-поміж іншого, мене вразила одна світла людина – Моніка Метикова, яка працює на факультеті медіа, мистецтв та гуманітарних наук Університету Сассексу. Вона одна із тих, хто по-справжньому розуміє горе українців, бо сама пережила радянську окупацію у колишній Чехословаччині. Вона подарувала нам чудове закінчення поїздки: ми відвідали дуже цікавий цирк, прогулялися у загадкових містах Hasting та Lewes, доторкнулися до історії в музеї Anne of Cleves House, розважилися на американських гірках та нереально смачно поїли у ресторані. А наостанок разом провели пікнік і попрощались із Монікою. Ми дуже вдячні їй за лагідну турботу та розуміння та залишаємось на зв’язку для того, щоб зустрітись у мирній Україні!

Мешкали ми всі на одному поверсі і мали спільну кухню, – доповнює розповідь Іванна Федосова. – Разом снідали, обідали та вечеряли, що сприяло ще більшій взаємній комунікації. Після занять могли повторювати матеріал, який було задано вчителем, або ж готуватися до наступного навчального дня разом. Така атмосфера тільки надавала сил і мотивації вчитись. Безсумнівно, те місце створило багато позитивних моментів, особливо тих, коли ми сміялися та насолоджувалися спільним проведенням часу.

Наступного року сподіваємося продовжити програму літніх інтенсивних курсів з англійської мови в Університеті Сассексу та збільшити кількість студентів-учасників.

Ми продовжуємо налагоджувати зв’язки з Університетом Сассексу. Приємно, що наші британські колеги налаштовані на активну співпрацю з українськими університетами, – коментує в.о. проректора з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва ДНУ Віктор Гассо. – Літня школа була вже не першим нашим вдалим спільним проєктом. Надалі плануємо залучати викладачів та професорів Університету Сассексу до спільних наукових проєктів із викладачами ДНУ, розглянути можливість академічних обмінів для бакалаврів, магістрів, аспірантів між нашими університетами тощо.

Більше вражень про літню школу в Сассексі

Публікація про студенток ДНУ на сайті Університету Сассексу

Провідна фахівчиня відділу міжнародних
зв’язків та академічних обмінів
Світлана Філіп


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram