Версія для друку

Тимбілдинг – найефективніший інструмент для взаємодії учасників освітнього процесу

Тимбілдинг для студентів – це не просто спосіб весело провести час, а чудова можливість розвинути ключові особистісні та професійні навички, необхідні для створення сприятливого навчального середовища, що може позитивно вплинути на їхній загальний досвід в освітньому закладі.

Окрім особистісного зростання та досягнення академічного успіху, тимбілдинг допомагає в розбудові роботи студентських організацій. Адже він виявляється надзвичайно результативним інструментом для набуття навичок самоврядування – невід’ємного права й можливості студентів вирішувати питання освіти і побуту, захисту своїх прав та інтересів, а також участі в управлінні освітнім закладом.

Як процес, що сприяє створенню дружньої атмосфери і допомагає членам команди краще розуміти одне одного та ефективніше працювати разом, досягаючи спільних цілей, тимбілдинг стає критично важливим для ефективної роботи студентського самоврядування.

Спершу розглянемо, що загалом ми називаємо студентським самоврядуванням і чому воно служить.

Студентське самоврядування здійснюється студентами безпосередньо через органи студентського самоврядування (ради студентів закладу в цілому та його факультетів як підрозділів). Органи студентського самоврядування формуються у порядку, визначеному діючим законодавством України, Статутом, Положенням про студентське самоврядування.

Діяльність органів студентського самоврядування спрямована на вдосконалення освітнього процесу, підвищення його якості, зростання у студентської молоді громадянської активності.

Головною метою студентського самоврядування є створення умов для самореалізації молодих людей в інтересах особистості, суспільства та прав студентів, формування лідерських якостей, національно-патріотичної свідомості, професійних та життєвих компетенцій.

Однак для участі в управлінні, відстоюванні та захисті прав студентської молоді в умовах освітнього закладу, молодим лідерам необхідно мати не лише амбітні плани, але й певний рівень підготовки, тобто знання, навички і здібності.

Найперше, суттєво важливо знати правила, традиції, звички, які вже були започатковані та підтримуються в закладі. Такі правила можуть також з часом змінюватися, оскільки саме життя є мінливим. Разом із тим, для ефективності студентського самоврядування необхідно домовлятися про певні правила і повідомляти про них усім її членам.

Такий спосіб комунікації лише сприятиме успішному функціонуванню в команді.

То як же тимбілдинг може в цьому допомогти? Ось лише кілька ключових аспектів, що розвиваються завдяки участі у студентському тимбілдингу:

Адаптація до навчання та покращення академічних результатів. Гармонійне середовище та ефективна комунікація сприяють кращому навчанню і досягненню спільних академічних цілей. Адже коли студенти відчувають підтримку та співпрацю в своїй команді, це позитивно впливає на їхні академічні досягнення.

Командна робота. Завдяки спільній роботі над проєктами та завданнями студенти вчаться працювати разом, чути одне одного та приймати колективні рішення. Це допомагає уникати конфліктів і підвищує ефективність роботи.

Лідерство. У кожній команді є свої лідери, але тимбілдинг допомагає зрозуміти, що лідерство – це не лише керувати, а й вміти мотивувати, підтримувати і вести команду до мети. Загалом, розвиток таких лідерських та організаційних навичок, як тайм-менеджмент, планування і координація спільних заходів, мотивація і управління ресурсами, чудово допомагає студентам не тільки в академічному середовищі, але і в подальшій кар'єрі.

Вміння розподіляти ролі. Учасники самоврядування часто мають різні обов’язки, і тимбілдинг допомагає краще зрозуміти, хто у чому найсильніший і як правильно розподілити задачі.

Адаптація нових членів самоврядування. Для нових членів студентського самоврядування тимбілдинг може стати чудовим способом швидше інтегруватися в команду і зрозуміти її динаміку. Їхня участь у різноманітних активностях і завданнях вчить студентів бути гнучкими та адаптивними до нових ситуацій і умов.

Спілкування. Гарна комунікація – це основа будь-якої роботи. Тимбілдинг вчить студентів чітко і конструктивно висловлювати думки, слухати інших, працювати з різними думками та ідеями.

Стратегічне та критичне мислення. Робота над завданнями та вправами допомагає студентам думати стратегічно, планувати свої дії, а також розвивати здатність критично оцінювати ситуації, аналізувати інформацію і приймати обґрунтовані рішення, враховую різні аспекти при досягненні мети.

Проблемне мислення та креативність. Під час різних тимбілдингових активностей (спільні тренінги та ігри) студенти стикаються з нестандартними завданнями, які потребують творчого підходу та розвивають навички знаходити оригінальні рішення. Це допомагає бути більш гнучкими в різних ситуаціях.

Мотивація і залучення. Тимбілдинг допомагає підвищити особисту мотивацію членів команди, створюючи можливості для незабутніх моментів і успіхів. Це може спонукати студентів активніше брати участь у діяльності самоврядування.

Довіра, емпатія та підтримка. Довіра є основою будь-якої успішної команди. Важливо, щоб члени студентського колективу довіряли одне одному та відчували підтримку. Тимбілдинг створює атмосферу, де кожен відчуває себе важливим і потрібним. А розвивати взаємну довіру, що полегшує співпрацю, студенти можуть як раз через спільні заходи та завдання.

Зниження стресу і покращення психологічного клімату. Тимбілдинг дієвий зменшення стресу й напруження серед студентів. Спільна участь у заходах, розвагах та іграх дозволяє зняти напругу і створює дружню атмосферу, що позитивно впливає на загальний психологічний клімат.

Усе це дозволяє студентству краще познайомитися, стати справжньою командою і працювати не тільки ефективніше, але й із задоволенням!

Саме до такої співпраці психологічна служба Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара запрошує ради студентів та деканати усіх факультетів.

Для організації професійних тренінгів із тимбілдингу звертайтеся до фахівців психологічної служби ДНУ:

пр. Д.Яворницького 35, 4 корпус ДНУ, аудиторія 46а; тел.: +380 (98) 523 71 01 – Вікторія Лазаренко (очільниця служби)

Працюємо на спільну мету та успіх! Все буде Україна!

Доцентка кафедри загальної та соціальної психології,
керівниця психологічної служби ДНУ
Вікторія Лазаренко,
ІАА «УНІ-прес»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram