Версія для друку

Журналістське розслідування: чому це важливо?

Що таке журналістське розслідування і як воно працює? Як журналісти-розслідувачі виявляють правду, ризикуючи своїм життям? Ці питання обговорювали студенти факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ 17 вересня з Анною Бабінець – лауреаткою Пулітцерівської премії та премії за сміливість у журналістиці.

У рамках тижня пам'яті Георгія Ґонґадзе та за підтримки Премії Ґонґадзе, фіналісткою якої Анна Бабінець нещодавно стала, відбулася зустріч досвідченої журналістки-розслідувачки з майбутніми медійниками.

Зустріч тривала понад дві години. Говорили про різне: як була заснована ініціатива YanukovychLeaks, що викрила корупційні схеми президента-втікача; як Анна разом із командою працювала над всесвітньо відомим проєктом Panama Papers (2016), за який українські журналісти вперше в історії отримали Пулітцерівську премію. Наскільки важливим стало створення фільму-розслідування «Вбивство Павла» (2017), що присвячений трагічній загибелі журналіста Павла Шеремета. Було навіть трохи закулісся: цікавинки виробничого процесу стрічки «Два трактори за межами Рівного» (2019) та історія виходу фільму «Офшор 95» (2021).

Як зізналася журналістка, війна не позбавила розслідувачів роботи. Окрім уже “звичних” корупційних скандалів, «Слідство.Інфо» розслідує злочини росіян. Навіть такій досвідченій команді, яка роками працює над викриттями усіляких негараздів, нелегко далася робота над фільмом «Втеча від росіян» (2023). Принагідно подивіться цей фільм, він є у вільному доступі в мережі. Це історія про наших дітей, депортованих до тимчасово окупованих територій із Херсону. В основі стрічки дві історії: Марії та Анастасії. Спочатку дівчат нібито на оздоровлення доправили до табору в окупованому Криму. Сказали, що на два тижні. Діти пробули “на відпочинку” два з половиною місяці, а потім їх вивезли вже до гуртожитку на окупованій частині Херсонщини. Небезпечним, а почасти жахливим став шлях додому дівчат. Як їх вдалося повернути в родини, у фільмі розповідає команда Анни Бабінець.

Запитань від аудиторії було багато. Цікавили і професійні деталі, і чи вдається поєднувати роботу з особистим життям, на що варто зважати, обираючи шлях розслідувача, які навички стануть у пригоді. Деякі моменти обговорити банально не вистачило часу. Тому сподіваємося, що такі зустрічі стануть регулярними та корисними для всіх.

Факультет систем і засобів масової комунікації


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram