Версія для друку

Про міжнародну та суспільно-державну підтримку молоді України під час війни

14 жовтня на факультеті суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ пройшов круглий стіл «Міжнародна та суспільно-державна підтримка молоді України під час війни».

Захід відбувся з ініціативи науковців кафедри міжнародних відносин. До обговорення важливої теми на запрошення викладачів ДНУ у змішаному форматі долучилися представники державних органів влади і місцевого самоврядування, громадських організацій і зарубіжних установ, а також активна молодь регіону.

Разом аналізували актуальні виклики, з якими стикається молодь України в умовах російської військової агресії, та визначали шляхи її підтримки.

Відкриваючи засідання, ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий, насамперед, наголосив на необхідності підтримки молоді України у цей складний час, коли сотні тисяч молодих українців перебувають за межами Батьківщини. Це значуща справа не тільки в межах нашої держави, але й за її кордонами.

Війна змінює не лише фізичне середовище, а й саму суть дорослішання для молоді. Ми маємо зробити все можливе, аби молодіжна політика відповідала викликам часу, підтримувала розвиток молоді та сприяла формуванню стійкого суспільства. Партнерство з інституціями Ради Європи та адаптація європейських підходів допоможуть не лише у відбудові України, але й у зміцненні загальноєвропейських молодіжних ініціатив в інтересах молодих українців та українок, де б вони не були, – переконаний ректор.

У своєму вітальному слові Сергій Іванович розглянув кілька напрямів цієї критично важливої міжнародної та суспільно-державної підтримки української молоді у воєнний час. Ішлося про гуманітарну, волонтерську, освітню, соціально-політичну, правову, психологічну допомогу, підтримку молодіжного підприємництва, культурні ініціативи тощо. За всіма цими напрямами в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара були реалізовані відповідні проєкти на підтримку студентства у співпраці з вітчизняними та міжнародними організаціями-партнерами, такими як МОМ при ООН, DAAD, Acted, Проліска та іншими. Йдеться не тільки про матеріальну підтримку, а й про численні освітні можливості, тренінги, обміни.

Ці зусилля не лише допомагають нашій молоді пережити складні часи, але й створюють основу для відновлення і розвитку країни в майбутньому, – відзначив Сергій Оковитий.

Про стан вирішення молодіжних проблем на прикладі міста Камʼянського з учасниками круглого столу говорив начальник відділу комунікацій Кам’янської міської ради Ігор Задорожний. Ігор Вікторович, зокрема, розказав про успішний досвід провадження молодіжної політики в місті. За його словами, Кам’янське є своєрідним хабом для молоді в дніпровському регіоні. Наразі там діє потужний молодіжний центр, що входить у ТОП-10 молодіжних центрів України. Також налагоджена співпраця з міжнародними організаціями щодо адаптації молоді до умов воєнного стану.

Закордонні партнери пропонують і реалізують у нас численні програми, що дозволяють молоді визначитися з подальшою діяльністю, а також навчитися деяким інструментам допомоги, які існують в суспільстві. Наприклад, волонтерство: у нашому місті вже сформувалося особливе молодіжне волонтерське середовище з допомоги ВПО та особам, що постраждали від війни. Також у Кам’янському існують певні програми стимулювання молоді до участі у різних міських заходах та, власне, програми підготовки майбутніх кадрів для роботи в органах місцевого самоврядування та впровадження європейських стандартів управління громадами. Зокрема, вісім представників Кам’янського вже входять до Молодіжної ради при Дніпропетровській обласній військовій адміністрації. Ще у нашому місті є восьмеро амбасадорів, які мають сертифікати міжнародного зразка для роботи з молоддю, – повідомив Ігор Задорожний.

 

Конкретно про програми соціальної підтримки української молоді в інтеграції у німецьке суспільство учасникам засідання розповів Олексій Іщенко. Олексій – випускник факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ за спеціальністю 122 Комп’ютерні науки, а нині віцепрезидент міжнародної компанії з інжинірингу, який з 2015 року мешкає в Берліні. За власними спостереженнями Олексія, Україна та Німеччина активно розвивають співпрацю на основі спільних цінностей демократії та свободи.

За останнє десятиліття ставлення до українських мігрантів, зокрема, молоді в Німеччині значно змінилося. Німецька влада стала більше допомагати українцям, які приїжджають на роботу чи навчання. Для цього існують спеціальні програми соціальної допомоги, безкоштовні курси німецької мови, покликані сприяти швидшій інтеграції до нового середовища.

 

Зі свого боку, випускниця факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ 2019 року Єлизавета Дубенчук розказала про відчутну підтримку молодих українців у Литві. Після закінчення бакалаврату в ДНУ Єлизавета вступила на магістерську програму в університеті м. Каунас, а зараз як фахівчиня фінансової компанії по боротьбі з відмиванням грошей (AML analyst) працює у столиці Литовської Республіки м. Вільнюс. Вона докладно описала всі можливості, відкриті для молодих українців, що приїхали до Литви після повномасштабного вторгнення.

А про наявні перспективи працевлаштування для активної, енергійної та розумної молоді у рідному Дніпрі доповіла ще одна випускниця ДНУ – начальниця аналітичного відділу КП «Цифрова трансформація та автоматизація інформаційних процесів міста «єДніпро» ДМР Яна Полівець.

 

Можливості створення нових соціальних зв’язків та загальної обізнаності молоді щодо особливостей формування молодіжної політики у Дніпрі, обговорювали другокурсниці спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії ДНУ. Анастасія Білан і Аліса Кириченко є членами Молодіжної ради Дніпра – консультативно-дорадчого органу при дніпровському міському голові, що сприяє залученню молоді до прийняття рішень у формуванні політики з питань, що впливають на молодіжне життя міста.

Інший запрошений гість круглого столу президент ГО «Асоціації спортивних журналістів Дніпропетровської області» Дмитро Тимохін поділився з присутніми власною експертною думкою щодо залучення молоді до занять фізичною культурою та спортом. Для цього Асоціація, попри складнощі воєнного часу, все ж провадить ефективну роботу з підготовки різних спортивних акцій.

Наша молодь повинна дивитися на великих зірок спорту, що досягли серйозних успіхів в Україні та на міжнародній арені. Безумовно, не всі зможуть досягти таких результатів, проте саме заняття спортом та здоровий спосіб життя – це дуже важливий аспект життя і благополуччя молоді й розвитку суспільства в цілому. Адже фізичні навантаження не тільки позитивно впливають на загальний стан, а й надають нам певне психологічне розвантаження в умовах війни, – наголосив Дмитро Вікторович.

 

На важливості залучення молоді до волонтерського руху наголосила у своєму виступі третьокурсниця факультету психології та спеціальної освіти ДНУ Вікторія Хмаренко, яка підготувала тематичну доповідь «Сучасні виклики та можливості розвитку волонтерської роботи з дітьми та молоддю ВПО під час війни».

Зі своїм баченням та пропозиціями щодо успішної соціальної реалізації молодого покоління України виступили також студенти факультету суспільних наук і міжнародних відносин – першокурсник Дмитро Кривченко та четвертокурсник Денис Багін.

Цю тему у фаховій дискусії спільно продовжили викладачі факультету – декан професор Віталій Кривошеїн та представники кафедри міжнародних відносин – завідувач професор Ігор Іщенко та доценти Іван Головко і Олександр Коптєв.

За результатами круглого столу буде підготовлена загальна резолюція зі сформульованими пропозиціями щодо вирішення проблем сучасної молоді України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram