Версія для друку

Повернення унікального збірника до бібліотеки

Колекція друкованих видань ДНУ 20-30-х років поповнилася ще одним цінним збірником наукових праць учених Дніпропетровського інституту народної освіти за 1927 рік , який до фонду передав доцент історичного факультету Олег Бойко.

Збірник зі штампом бібліотеки ДНУ було знайдено серед нещодавно переданих до Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.Яворницького особистих речей. Його унікальність полягає в тому, що там містяться праці з різних галузей науки відомих професорів, які стояли у витоків нашого Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара і є справжньою гордістю університету. Серед них: професори кафедри математики Г.О. Грузинцев, І. Ю. Огієвецький і Н.П. Бєляєв (завідувач кафедри); учений-механік професор А.С. Локшин; фізики – професор А.Е. Малиновський і професор Ю. М. Скублевський; видатний вчений-біолог професор Л.В. Рейнгард; психолог і педолог доктор І.М. Левінсон; знані історики – професори М.В. Бречкевич, В. О. Пархоменко і М.Ф. Злотников. Останній із 1920 року був ректором Катеринославського інституту народної освіти, створеного на базі університету.

20-30-ті роки ХХ ст. історики називають періодом «українського відродження». Відродженням освіти, мови, культури. У 1920-х роках фонди бібліотеки істотно поповнилися за рахунок надходжень із книгозбірень колишніх вищих жіночих курсів, гімназій, різних товариств та приватних осіб, що обумовило право бібліотеки називатися фундаментальною. Надалі комплектування фонду велося за напрямами освітнього та наукового процесів в університеті. У 1930 роки у фонді налічувалося близько 70 000 примірників видань, але під час Другої світової війни бібліотеку було розграбовано, частину фонду знищено. Тому збірники, наукові та вчені записки, наукові праці початку ХХ ст. є раритетним надбанням, що висвітлює історію становлення університетської науки Alma mater.

Серед них перші праці відомих вчених – викладачів ДНУ: М. Акімова, Л. Писаржевського, О. Рейнгарда, Д. Яворницького та багатьох інших.

Наукова бібліотека ДНУ запрошує досліджувати та вивчати перші фондові колекції університетської книгозбірні!

Доцент історичного факультету
Олег Бойко,
директорка наукової бібліотеки
Людмила Лучка


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram