Версія для друку

«Реабілітація травм війни в Україні»: міжнародний проєкт для викладачів ЗВО

Сучасна практична діяльність фізичного терапевта несе багато викликів для фахівця. Це і різноманітність проблем, з якими звертаються пацієнти, і необхідність швидкого прийняття рішень. Це і здатність пояснити складні речі простими словами та зорієнтувати пацієнта у виборі терапевтичного підходу, і постійне оновлення інформації та необхідність аналізувати зміни для своєчасної корекції підходів до реабілітації. І ще дуже багато найрізноманітніших питань, до яких має бути готовим кожен фахівець.

Саме для формування всіх необхідних навичок викладачами шести університетів України в рамках проєкту «Реабілітація травм війни в Україні», що реалізується за підтримки посольства Швейцарії, був розроблений курс «Доказово-інформована практика та клінічне мислення у фізичній терапії». Науково-педагогічні працівники кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ – професорка Ольга Воронкова та доцентка Світлана Лацинська – долучилися до навчальної сесії для викладачів ЗВО за даною дисципліною. Мета цього курсу – розглянути основні виклики, з якими стикаються здобувачі освіти при входженні у самостійну клінічну практику та все, що їм необхідно знати і вміти для здійснення професійних обов’язків. Для викладачів курс став ознайомчою базою з сучасних питань науково-доказової практики та підходів, за допомогою яких можна сформувати клінічне мислення, що ґрунтується на доказовій базі. Курс був успішно пройдений та готується до імплементації в освітню програму «Фізична терапія, ерготерапія», яка провадиться за спеціальністю 227 Терапія та реабілітація.

Після успішного завершення курсу представниці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара долучилися до наступної навчальної сесії із підготовки до впровадження в освітній процес курсу «Фізична терапія травм війни». Цей курс також готувався та реалізовувався у рамках проєкту «Реабілітація травм війни в Україні» за підтримки Швейцарії, Європейського Союзу та Nova Ukraine у партнерстві з ГО «Всеукраїнське об’єднання фізичних терапевтів». Цей курс містив низку теоретичних блоків та практичних сесій, присвячених базовим знанням із різних видів військових травм та особливостей їх реабілітації. Розглядалися такі питання як наслідки мінно-вибухових травм, поранень грудної та черевної порожнини, травми головного та спинного мозку, ампутації, переломи, реабілітація при політравмі, питання менеджменту болю тощо. Цей курс є особливо актуальним та відповідає часу і також обов’язково впроваджуватиметься в освітній процес підготовки не тільки фізичних терапевтів, але і здобувачів освіти, які проходять підготовку за спеціальністю 223 Медсестринство.

Кафедра загальної медицини з курсом фізичної терапії факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ висловлює щиру вдячність усім тренерам, які ділилися знаннями та практичним досвідом, а також команді Благодійного Фонду «Пацієнти України», завдяки якому стала можливою участь у тренінгах за ініціативою «Реабілітація травм війни в Україні», що сприятиме поглибленню освітніх програм «Фізична терапія, ерготерапія» та «Медсестринство».

Факультет медичних технологій діагностики та реабілітації


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram