Версія для друку

Академізм та інновації: чим вражав університет ліцеїстів із Петропавлівки

Ауру класичного університету в поєднанні академізму й інноваційності сповна відчули 11-класники Петропавлівського ліцею №2 під час візиту до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. На пʼяти факультетах, які відвідали наші майбутні абітурієнти, викладачі й студенти максимально докладно й креативно презентували свої освітні програми та студентське життя.

На факультеті прикладної математики та інформаційних технологій ліцеїстів приймали в брендованих аудиторіях від стейкхолдерів – провідних ІТ-компаній, що одразу говорить про зацікавленість роботодавців у студентах цього факультету. Заступник декана кандидат фізико-математичних наук Олександр Кузенков докладно розказав старшокласникам про освітні програми «Комп’ютерне моделювання та технології програмування», «Інженерія програмного забезпечення», «Системний аналіз», «Інформаційні системи та технології». Він коротко розповів, що саме опановують студенти: різні мови програмування, математичні методи оптимізації, технології, повʼязані зі штучним інтелектом, а також розповів про спектр дотичних фахів, які дуже затребувані в ІТ-індустрії. Про студентські активності гостям розказав голова студради ФПМІТ Сергій Лісіменко. Також ліцеїсти дізналися, з чого починалося програмування, у факультетському музеї розвитку комп’ютерної техніки.

Вау-захоплення класичною аудиторією амфітеатром одразу налаштувало гостей на цікавості від факультеті економіки. Деканеса факультету докторка економічних наук Тетяна Гринько та представники усіх кафедр розповіли про програми академічної мобільності до університетів-партнерів у Франції та Німеччині, а також про карʼєрні можливості випускників 11 освітніх програм, за якими здійснюється підготовка на факультеті. Широкий вибір різних фахів у галузі економіки – від глобального трейдингу та міжнародного бізнесу до готельно-ресторанної справи – продемонстрував фундаментальність економічної освіти в ДНУ. Також ліцеїсти пограли в Kahoot, де відповіді на звичайні запитання про поведінку в побутових ситуаціях говорять, чи вміють молоді люди диверсифікувати інвестиції, протистояти кризі, приймати виважені рішення тощо. Саме після візиту на факультет економіки випускники із Синельниківського району почали цікавитися гуртожитками ДНУ та запитувати про студентські вечірки у голови ради студентів факультету Андрія Космана.

 

Знайомство із факультетом української й іноземної філології та мистецтвознавства почалося з огляду аудиторії-музею Олеся Гончара. Доцентка кафедри української літератури кандидатка філологічних наук Олександра Гонюк розповіла ліцеїстам про студентські роки та історію кохання видатного письменника, чиє імʼя з гордістю носить наш університет. Заступниця декана факультету кандидатка філологічних наук Вікторія Зайцева та представники всіх кафедр динамічно презентували широкі можливості у вивченні іноземних мов та літератур для студентів ДНУ. Після коротких ознайомчих розповідей ліцеїсти поспілкувалися зі студентами та викладачами факультету і дізналися про кар’єрні перспективи випускників філологічних спеціальностей.

Декан історичного факультету доктор історичних наук Дмитро Архієрейський та рада студентів факультету зробили ставку на романтику археологічних експедицій – і не помилилися. Саме в кабінеті археології у ліцеїстів було найбільше запитань про технології розкопок та оцінювання знахідок. Студенти Костянтин Ашехман і Дар’я Кравець цікаво описали процес пошуку скарбів минувщини та подарували на пам’ять рештки глиняних артефактів, знайдених на теренах Дніпропетровщини під час експедицій.

Справжньою несподіванкою для ліцеїстів та класних керівниць Тетяни Пшонік і Наталії Перебийнос стало знайомство з ректором ДНУ доктором хімічних наук Сергієм Оковитим. Ректор дав кілька мотиваційних порад юнакам і дівчатам, розповівши про свій шлях в науку від захоплення хімією в Солонянській середній школі до наукових досліджень у провідних університетах Європи й Америки.

На завершення екскурсійної програми були космічні технології від фізико-технічного факультету. Декан факультету доктор технічних наук Анатолій Санін та представники різних кафедр розповіли як про класичні спеціальності, пов’язані з матеріалознавством, авіаційною та ракетно-космічної технікою, авіонікою, так і про механотроніку, робототехнічні системи, відновлювальні джерела енергії та енергоощадні технології, еконалітику, кібербезпеку, безпілотні літальні апарати та комплекси. Юнаки і дівчата оглянули лабораторії 3D-друку та дізналися, що на 3D-принтері можна надрукувати 3D-принтер.

Аспірант факультету Єфим Мигович поділився своїм досвідом роботи над проєктом «Студентська ракета» від самого його початку, в 2018 році. Проєкт народився в середовищі освітньо-інноваційної системи космічних лабораторій Noosphere Engineering School та є унікальним прикладом виконання усього комплексу робіт студентами під керівництвом менторів: від проєктування на потужних компʼютерах-станціях до випробувальних запусків на полігоні. Докладніше про Інжинірингову школу Noosphere та інноваційні розробки студентів розповіла її директорка завідувачка кафедри кібербезпеки та комп’ютерно-інтегрованих технологій ДНУ кандидатка технічних наук Світлана Клименко. Втілити ідею в свій перший стартап та інвестувати знання у власний бізнес – це також про можливості студентів ДНУ.

Упевнені, що серед першокурсників ДНУ в 2025 році обов’язково будуть випускники Петропавлівського ліцею №2.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram