Версія для друку

ДНУ і Карлів університет: пошук спільних наукових інтересів

Науковці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшли короткострокове стажування у Карловому університеті (м. Прага, Чехія). 10-денна поїздка організована в рамках спільного проєкту між ДНУ та Карловим університетом «Підтримка підвищення якості викладання, наукових досліджень та міжнародної діяльності в ДНУ».

Фахівці ДНУ ознайомилися з роботою науково-дослідних груп та лабораторіями на природничому факультеті, факультеті математики і фізики та медичному факультеті Карлового університету. Поїздка сприяла ефективнішому встановленню партнерської взаємодії, визначенню кола наукових проблем і перспектив для написання українсько-чеських проєктів на базі спільних досліджень.

Місцем стажування представників факультету медичних технологій діагностики та реабілітації ДНУ була Реабілітаційна клініка першого медичного факультету Карлового університету, розташована у «клінічному» кампусі університету.

Я разом зі своїми колегами Світланою Лацинською та Євгенією Коваленко побачила повний цикл ерготерапевтичного втручання, починаючи від ергодіагностики до підсумкового засідання мультидисциплінарної команди для прийняття рішень щодо подальшої роботи з пацієнтом, – розповіла в.о. декана медичного факультету ДНУ, професорка кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії Ольга Воронкова. – Ознайомилися з обладнанням реабілітаційної клініки Карлового університету, у тому числі з сучасною технологією корекції ходьби після інсульту AlterG, основними тренажерами для фізичної терапії пацієнтів на різних термінах реабілітації після гострих порушень мозкового кровообігу. Велика подяка чеським колегам за подарунки для розвитку напрямку ерготерапії у ДНУ: допоміжні засоби для навчання активностям повсякдення, спеціальні тренажери для розвитку мілкої моторики та адаптивне обладнання.

Хіміки та біологи ДНУ стажувалися на природничому факультеті чеського університету. Провідний науковий співробітник НДЛ теоретичних та прикладних проблем хімії Сергій Коваленко та молодша наукова співробітниця НДЛ гідробіології, іхтіології та радіобіології Катерина Діль ознайомилися з досвідом практичної роботи в сучасних хімічних та фізико-хімічних лабораторіях, виконали експериментальне дослідження із синтезу металоорганічних сполук.

Лекції та воркшопи, організовані в рамках наукової групи, були надзвичайно корисними та розширили власний світогляд і знання в галузі металоорганічних сполук та каталітичної хімії, – прокоментував Сергій Коваленко. – Провідні фахівці наукової групи поділилися останніми здобутками, а саме проведеною структурною модифікацією природних сполук та синтезу каталізаторів. Доктори та аспіранти розповіли про важливість упровадження нових методик у навчальний процес.

Завідувач кафедри прикладної радіофізики, електроніки та наноматеріалів Олександр Коваленко та старша наукова співробітниця НДЛ фізики кристалів активних діелектриків Анна Дяченко під час відрядження мали зустрічі з науковцями факультету математики і фізики Карлового університету та Інституту ядерної фізики Чеської Академії наук.

Професорка кафедри зоології та екології, головна наукова співробітниця НДЛ біомоніторингу Ольга Кунах спілкувалася, зокрема, з фахівцями науково-дослідної групи з дослідження еволюції та різноманіття судинних рослин та фахівцями з питань вуглецю і водно-болотних угідь.

Також мені люб’язно надали можливість відвідати ботанічний сад університету, побувати на обговоренні тем кваліфікаційних робіт бакалаврів, побачити колекцію гербарію, яка нараховує понад 2,5 млн екземплярів рослин, та відвідати лабораторію хімії навколишнього середовища та аналізу ґрунту Інституту дослідження навколишнього середовища, – розповіла Ольга Кунах.

Старша наукова співробітниця НДЛ гідробіології, іхтіології та радіобіології Ніна Хромих вивчала досвід кафедри екології Карлового університету у сфері оцінки екологічного стану водних середовищ.

На завершення візиту відбулося загальне зібрання усіх представників ДНУ у ректораті Карлового університету за участі координатора проєкту Алєксандра Кандакова для підбиття підсумків тижневого перебування на факультетах.

Уже в дорозі додому ми мали більше часу для того, щоб поділитися враженнями. Усі відзначили доброзичливість, відкритість та бажання чеських колег співпрацювати. Велика вдячність усім, з ким ми познайомилися під час перебування у Празі, за незмінно тепле ставлення та щиру підтримку! – відзначила Ольга Воронкова.

Більше інформації про візит до Праги медиків ДНУ – у відгуку Ольги Воронкової: https://www.dnu.dp.ua/view/vidgyki_vukladachiv_ta_spivrobitnukiv

Провідний фахівець відділу міжнародних
зв’язків та академічних обмінів
Світлана Філіп


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram