Версія для друку

Разом з усією країною: радіодиктант національної єдності в ДНУ

25 жовтня, студенти, викладачі та співробітники Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Так спільнота ДНУ підтримала добру традицію, започатковану в країні до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня. Ця унікальна акція єднання навколо мови має історичну тяглість – радіодиктант звучить вже 25 років поспіль. За цей час він став справжнім символом національної ідентичності, суспільної згуртованості та… стійкості – адже у 2024 році українці вже втретє писали диктант під час повномасштабного вторгнення.

Ця загальнонаціональна ініціатива плекання рідної мови та культури як невід’ємних складових державної незалежності вкотре об’єднала університетський колектив. У стінах Alma mater в аудиторному та дистанційному форматах до написання долучилися більше 100 осіб: ректор Сергій Оковитий, проректори, співробітники відділів, студенти і викладачі різних факультетів. Організатором цього масштабного мовного флешмобу в ДНУ традиційно виступив Центр гуманітаристики й української мови факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. Онлайн-трансляцію з медійних платформ «Суспільного мовлення» забезпечували співробітники інформаційно-аналітичного агентства «УНІ-прес» і Ресурсного центру ІТ-освіти та технологій.

Цьогоріч до написання пропонувався диктант «Магія голосу», підготований відомою письменницею, поетесою, літературознавицею та есеїсткою Оксаною Забужко. Знаменита майстриня Слова вперше стала авторкою тексту для Всеукраїнського радіодиктанту. У ньому, за власним зізнанням, вона намагалася дотримуватися загальних правил, але при цьому зберегти свій унікальний «забужківський стиль».

Озвучував створений текст військовий, поет, музикант і екоактивіст Павло Вишебаба.

Та сила слова і «Магія голосу» дозволили кожному учаснику радіодиктанту в ДНУ наживо відчути неймовірний дух єднання з тисячами українців по всьому світі, що разом із нами підтримали цю важливу традицію.

Свіжими враженнями з нами поділилися учасники події:

Емоції переповнюють! Радіодиктант національної єдності я пишу щороку. І для мене він, перш за все, є таким своєрідним тренуванням. Аби завжди бути у формі й мати належний рівень української мови, – говорить завідувачка кафедри загального мовознавства та слов’янознавства Наталя Дьячок.

Я пишу диктант не вперше. Брала участь у ньому ще зі школи та протягом студентських років. Із особливих вражень: дуже приємно чути голос Павла Вишебаби. Я ходила на його концерти, знайома з ним. Текст диктанту також сподобався. Він був не дуже складним, але неймовірно цікавим. І навіть якщо я допустилася якихось помилок, це все одно не замінить тих емоцій, які я відчула сьогодні, – розповідає другокурсниця кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Ірина Неловко.

Я писав диктант уперше. Це був цікавий досвід для мене. Думаю, що і в наступні роки обов’язково братиму участь. Мені дуже сподобалося. Коли ми писали отак разом із викладачами, відчувалася справжня єдність. Сам диктант не видався мені занадто складним. Його чудово прочитали, все було зрозуміло. Я ще не визначився, чи надсилатиму, але точно перевірю. Сподіваюся на гарний результат, – розказує студент-філолог Олексій Підяш.

До слова, у межах відзначення Дня української писемності та мови студенти і викладачі кафедри української мови провели для охочих незвичайну «лінгвоінспекцію». Будь-хто з університетської громади міг додатково перевірити знання рідної мови, виконуючи нетривіальні філологічні вправи.

Для мене українська мова – це завжди зброя. Саме тому важливо не тільки знати українську мову, а й усвідомлювати важливість того, що кожен несе відповідальність за свій мовний рівень і має плекати рідну мову, – відзначає третьокурсник Владислав Максимов, один із організаторів «лінгвоінспекції».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram