9 квітня на базі навчальної лабораторії «Готельно-ресторанної справи» кафедри туристичного бізнесу та гостинності факультету економіки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара провели майстерклас «Смак Італії: від антіпасті до десерту». Студенти та викладачі мали можливість спостерігати за роботою досвідченого бренд-шефа компанії GIANNIGROUP Артема Бутка, шеф-кухаря Giannivino Андрія Ворони, шеф-кухаря ресторану «Гостерія Хата Подопригора» Анатолія Галущенко. Це був чудовий шанс набути гастрономічного досвіду, познайомитися з італійською кухнею та сучасними тенденціями в ресторанному бізнесі наочно.
На майстерклас завітав ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара доктор хімічних наук, професор Сергій Оковитий. Сергій Іванович зазначив, що такі заходи є цікавими та пізнавальними і підвищують кваліфікацію майбутніх фахівців готельно-ресторанного бізнесу, які отримують можливість вчитися у професіоналів, обмінюватися досвідом з іншими учасниками і вдосконалювати свої вміння.
Почали майстерклас із розбору прошуто – учасники дізналися про відмінності між прошуто ді Парма, Сан-Даніеле та тосканським прошуто, навчилися правильно нарізати і підбирати до нього антипасті з кондиментами: сири, ферментовані овочі, фрукти, хлібні вироби.
Основною стравою на майстеркласі було ризото з чорнилами каракатиці, креветками та страчателою. Поговорили про техніку приготування ризото в різних регіонах Італії – від кремового міланського стилю до більш «аль-денте» підходів у Венето, навчилися працювати з морськими інгредієнтами та балансувати смак. Також учасники майстеркласу насолодилися результатами праці шефів, долучившись до дегустації.
Завершився майстерклас десертом – неперевершеними домашніми профітролями з маскарпоне-кремом та шоколадом.
Навчання на практиці – це найкращий досвід! Тому на факультеті економіки ДНУ постійно відбуваються майстеркласи, присвячені барній, пекарській, кондитерській справі тощо. Вони не лише дозволяють учасникам отримати нові кулінарні навички, але й сприяють розвитку творчості та експериментуванню на кухні. А також охоплюють різноманітні теми – від традиційних рецептів до сучасних кулінарних технік.
Крім того, майстеркласи на факультеті економіки містять елементи теорії, такі як знання про інгредієнти, їхню обробку та поєднання смаків, що робить навчання більш комплексним і глибоким. Це особливо важливо для тих, хто планує працювати в ресторанному бізнесі або займатися кулінарним мистецтвом професійно.
Дякуємо шефам за незабутній досвід, а компанії GIANNIGROUP – за підтримку і можливості для навчання наших здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Готельно-ресторанна справа».
Заступниця декана з навчальної роботи
Ольга Пащенко